Spelar förvaltningsavgiften någon roll om två fonder haft samma "netto"-utveckling?
Sök:

Spelar förvaltningsavgiften någon roll om två fonder haft samma "netto"-utveckling?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar

ställde för sedan frågan: Spelar förvaltningsavgiften någon roll om två fonder haft samma "netto"-utveckling?

Hej!

Säg att det finns två fonder, en med 0% avgift och den andra med 1% avgift. Det står t.ex. på Avanza (eller SEB eller Morningstar eller vad som helst) att båda ökat med 10% i värde. Den dyrare hade bättre aktier som växte mer, men det åts upp av den högre förvaltningsavgiften, så att båda fick samma utvecklingen i slutändan.

Spelar det någon roll vilken man har då?

För visst är den rapporterade utvecklingen efter att förvaltningsavgiften är dragen?

/Oskar

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det stämmer att utvecklingen visas efter dragen avgift. Sedan så förespråkas ändå fonder med lägre avgift och passiv förvaltning på denna blogg. Detta inlägg skriver om varför baserat på studier, bland annat att ”Mindre än 1% av alla fonder slå konsekvent sitt index”.

Investerar du i aktier? Då är du högst sannolikt en förlorare…

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Japp, utvecklingen som redovisas är efter att avgiften är dragen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-16 klockan 07:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.