Spelar privata inkomster/fast anställning någon roll för lån till hyresfastigheter?
Sök:

Spelar privata inkomster/fast anställning någon roll för lån till hyresfastigheter?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Bo

ställde för sedan frågan: Spelar privata inkomster/fast anställning någon roll för lån till hyresfastigheter?

Två år sedan skrev Bolmeson i ett svar att ens privata inkomster inte spelar någon roll när man söker lån till hyresfastigheter så länge man har 25% i handpenning. Stämmer detta verkligen eller är lånevillkoren betydligt hårdare för förstagångsägare av hyresfastigheter?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jan har i princip rätt.

Däremot ”ingen regel utan undantag”. Jag kan tänka mig två sådana.

1. Har du ett knippe betalningsanmärkningar lär du definitivt få problem att få lån, även om kontantinsatsen är hög.

2. Ett positivt kassaflöde är nästan alltid en förutsättning för lån.  Säg att värdet till stor del beror på en byggrätt, eller att fastigheten har behov av en större renovering.  Banken gör bedömningen att du inte klarar av mer lån. Då kan det också vara svårt att få lån till köpet.

Och visst, har du en god privatekonomi och är en lönsam kund för banken, så är det möjligt att det kan ge utslag på låneräntan. Speciellt i en situation där banken är medveten om att du kontaktar flera kreditgivare.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret, det är verkligen uppskattat! Appropå kontantinsatser: är det realistiskt att man blir beviljad ett lån med 25% kontantinsats till ett första köp, eller brukar det krävas högre kontantinsatser rent procentuellt tills man har en mer etablerad kredithistorik med banken?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bo
 2. Vit pil

  Tack för svaret, jag uppskattar det! Appropå kontantinsats: kan man verkligen få lån till hyresfastigheter med 25% kontantinsats om man köper för första gången, eller måste man bygga upp en kredithistorik med banken innan man kan komma ner till såna nivåer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bo
 3. Vit pil

  Normalt sett är 75 procent helt OK. Testa gärna mer än en bank.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  25 menar jag givetvis!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 5. Vit pil

  Sista frågan: är det ett privatlån eller ett företagslån som man ska söka? Jag tänker äga fastigheten privat (så det torde vara i en enskild firma), men exempelvis SBAB säger att privatlån kan max uppgå till 350 000 SEK, varför företagslån är det enda alternativet som återstår. Kan det stämma?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bo
 6. Vit pil

  Ja. Eftersom du deklarerar fastigheten som näringsverksamhet är det företagslån.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Verkade inte som kommentaren gick igenom.Gör den  som svar i stället.

Eftersom du deklarerar fastigheten som näringsverksamhet är det företagslån och inget annat.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vart går gränsen för hyresfastighet/privat fastighet? Är det om det finns kanske två lägenheter i ett hus som det räknas som hyresfastighet? Eller kan man köpa en vanlig villa med 25% handpenning utan att ha ett jobb förutsatt att man ska hyra ut det?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adrian

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-03 klockan 23:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.