Spiltan
Sök:

Spiltan

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lena

ställde för sedan frågan: Spiltan

Spiltan räntefonder, är den bra och ha även vid börs nedgång eller hur funkar den över lag ? Är den bra både på kort och lång sikt mvh Lena

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

På kort sikt 1 år, 2 år, kanske 3 år finns det inga som helst garantier för att en räntefond skall gå bättre än bankräntan. Jag har själv en av Spiltans räntefonder i min portfölj, men som ett långsiktigt innehav.

Är du orolig så spara dina pengar i en nischbank med en någorlunda anständig ränta.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vilken av räntefonderna? Spiltan Räntefond Sverige är ett alternativ till sparkonto (dock med lite högre risk). Spiltan Högräntefond är snarare substitut för aktier. Det är High Yield obligationer dvs. företag med dålig kreditrating.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nej. Så är det inte . De tre största innehaven är SSAB TELIA och Vattenfall, knappast några skräpföretag. Vid ett obestånd har obligationerna bättre förmånsrätt än aktier. Skräm inte upp folk i onödan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  En sak till. De tre senaste månaderna har Avanza Zero gått ned 6.5 procent. Samtidigt har Spiltan Högräntefond gått plus med några tiondelar.

  Ytterligare kommentarer överflödiga.. ..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Här är fyra långa räntefonder (snittavkastning, 3 år). Hur förklarar du skillnaderna i avkastningen?

  AMF Räntefond Lång (1,52%)
  Carnegie Corporate Bond A SEK (2,48%)
  IKC Avkastningsfond (3,30%)
  Spiltan Högräntefond (4,87%)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 4. Vit pil

  Jag har jobbat med riskanalys i 30 år av mitt liv. Självklart är jag medveten om att risknivån är högre i denna fond än i vissa andra räntefonder.

  Risknivån är dock mycket lägre än i en aktiefond, och att tala om skräpobligationer i detta sammanhanget är ju helt absurt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 5. Vit pil

  Uppskattad snittrating är BB-/Ba3, dvs. HY. SEP2014-AUG2016 var avkastningen negativ. Börskraschen 2008 var r=~0,7 för HY.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-16 klockan 09:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂