Spiltan aktiefond investmentbolag
Sök:

Spiltan aktiefond investmentbolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jörgen

ställde för sedan frågan: Spiltan aktiefond investmentbolag

Hej,

Jag funderar på att flytta delar eller allt av det som jag har i SPP Aktiefond Sverige i min portfölj till Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Jag funderar dock på hur passiv fonden egentligen är, i beskrivningen står att man gör ett urval, viktar och sedan förvaltas fonden passivt. Men vad viktar man egentligen efter och viktas innehavet om med tiden? Idag innehåller fonden till stor del Investor och Industrivärden men det är ju inte säkert att dessa kommer att gå lika bra i framtiden.

Är det rimligt med en andel på 30-40 procent av denna fond i portföljen?

 

//Jörgen

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Förvaltaren har gjort ett urvalsbeslut och ett viktningsbeslut en gång. Efter det sker endast ombalansering av portföljen för att viktningen ska ligga någorlunda stabilt. Fonden förändras sällan och när den gör det så är det ofta p.g.a. att ett innehav försvinner från marknaden (Melker Schörling).

 

Om det är den enda portfölj du har så tycker jag att det är för mycket risk att lägga 30-40% i ett land som utgör 1% av Globalindex. Som du skriver: ”det är inte säkert att dessa kommer gå lika bra i framtiden” – Det gäller även Sverige i ett globalt perspektiv.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Som Christian skriver så hade jag nog sänkt andelen Sverige och kört på mellan 15-20%.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-22 klockan 18:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.