Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller aktier
Sök:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller aktier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

Den här artikeln publicerades 2017-06-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller aktier

Hallå,

Jag har en fråga kring huruvida det är bättre att köpa Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller att köpa motsvarande aktier direkt.

Om man kollar innehavet på fonden, http://www.spiltanfonder.se/fonder/aktiefond-investmentbolag (kvartalsrapporter), så är det relativt få aktier som fonden har i sin portfölj. Vidare så verkar innehavet vara relativt konstant över tiden. Med bara 4 olika bolag når man upp i nästan 80% av fonden, eller med 8 bolag är man upp i 96%.

Om man antar courtage på 0.25% som de två stora nätbankerna har för belopp som skulle vara relevanta för mig och troligtvis många på denna blogg, så skulle man spara in courtaget som uppstår vid köp och sälj på lite över två år. Om man jämför med att låta pengarna ligga i fonden som idag tar 0.2%.

Utdelningar/månadssparande kan man självklart temporärt lägga i fonden för att sedan flytta över till aktier för en mer permanent placering.

Problemet blir att man blir lite puck-tvåa i eventuella justeringar av innehavet i fonden, tack vare att aktierna ger utdelning borde man kunna undvika att behöva sälja av aktier för att justera innehavet. Det borde räcka med att man köper fler aktier för utdelningarna/sparande för att justera sitt innehav enligt fonden.

Hur ställer ni er till upplägget? Över längre tidsperioder, typ barnsparande eller pension borde man kunna spara en del pengar med att äga aktierna direkt istället för att ligga och bli tankad på avgifter.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det finns alltid pengar att tjäna på att jobba själv men frågan är om det är värt besväret. På ett sparande på 100 000 kr betalar du med 0,2% dvs 200 kr per år. Jag vill inte beteckna detta som ”att bli tankad på avgifter”.

Finessen med fonder är ju att de sparar en masa arbete för att ge tid till annat. Har du ett tid och stort intresse så kör ditt upplägg. Timpenningen lär dock bli låg.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller helt med Ingvar. Den andra fördelen som du kan få genom att göra det själv är att du kan ändra exponeringen. Nu fördelas ju investmentbolagen mer eller mindre efter SIXRXFIIF-indexet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej,

  Vad tror ni om upplägget att ha majoriteten av sparandet i Spiltan Aktiefond Investmentbolag där man också månadssparar på ett konto, exempelvis nordnet, och sedan direktäga en lite mindre portfölj med 6-7 investmentbolag där man gör kvartalsvisa investeringar i ett annat konto hos avanza plus kanske 2-3 stabila utdelningsaktier likt Castellum?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-08 klockan 12:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.