Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller SEB Sverige Indexfond?
Sök:

Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller SEB Sverige Indexfond?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jenny

ställde för sedan frågan: Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller SEB Sverige Indexfond?

Hej!

Jag vill investera en del i den svenska marknaden. Jag har dock svårt att bestämma mig mellan Spiltan Aktiefond Investmentbolag och SEB Sverige Index.

Min investering avser pensionssparande.

Vore nice med input! Vilken tycker ni är bäst?

Tack på förhand! :)

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Även om historisk avkastning inte är någon garanti föra framtida avkastning så ligger Spiltan aktiefond Sverige sedan 2012 då fonden startade ca 25% i bättre avkastning. SEB Sverige index är marginellt dyrare i avgift men det är ju de enda siffror som vi faktiskt vet och det kan vi inte veta om avkastningen…

Varför investera i Sverige och inte i en global fond?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tänker också som du… Jag ska investera 80 procent i global fond men vill lägga 10 procent på svensk.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jenny

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om jag skulle välja en svensk indexfond skulle jag ta SEB:s variant eftersom den har ca 300 svenska bolag vilket ger bra spridning. Spiltans investmentbolagsfond tycker jag är alldeles för svajig.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Investmentbolag består till större delen av småbolag (SML) och värdebolag (HML). SEB Sverige är market beta (marknadsrisk).

SML och HML är bevisade riskfaktorer som ger högre avkastning över tid. Kort: sparar du på lång sikt och är villig ta extra risk – välj Spiltan.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för input! Jag lutar åt att ta 5 procent i spiltan och 5 i SEB.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenny

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-14 klockan 08:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂