Spiltan Globalfond Investmentbolag
Sök:

Spiltan Globalfond Investmentbolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn Lindqvist

Den här artikeln publicerades 2017-04-12 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Spiltan Globalfond Investmentbolag

Hej,

Den nya(?) globalfonden från spiltan; Spiltan Globalfond Investmentbolag, kommentarer och synpunkter på den? Den svenska versionen har varit en favorit i min portfölj, och Jan har ständigt haft med den i sin och haft den högt på sin rating länge.

Borde inte denna bli ännu en favorit eller vad säger ni? Den hade dock en högre avgift på 0,50 %. Men en fond av globala investmentbolag som har som mål att slå index låter ju inte dumt.

/Björn

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Björn.

Själv har jag valt Spiltan Global i portföljen. 0,50% avgift är inte så farligt när man vet att den inehåller aktiva ägare investement.

Spiltan Global inv 55%

Spiltan inv 30%

LF tillväxtmarknad index 15%

0,40% årsavgift. Drn kör jag på långsiktigt. Gillar Spiltan fonder och tror att dem går lite bättre än index långsiktigt. Lycka till.

Mvh.jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Även om jag gillar konceptet så tycker jag att 0,5 % i avgift är väldigt mycket för en passiv fond med relativt få innehav. Det borde man kunna få billigare. Så det är inget jag har nappat på.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej
  Fördelningen är passiv men investement bolag i portföljen är högaktiva. Kolla Spiltan inv har sopat index senaste 5 år. 0,5% avgift kan jämföras med aktivfond på 1,5% avgift. I spiltan global är det ca 300-400 bolag spridda hela världen. Det räcker gott och väll för bra risspridning globalt. Det får man välja själv vad man tycker. Flesta investement bolag har slagit index långsiktigt
  Lycka till.
  Mvh.jack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jack
 2. Vit pil

  Intressant diskussion. Jag har skrivit mina åsikter om den fonden här:

  I korthet tycker jag att tanken är intressant men jag tror inte vi kommer att se samma sopning av mattan mot index som den svenska fonden. Jag är ändå försiktigt positiv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-12 klockan 20:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.