Spiltan högränta
Sök:

Spiltan högränta

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av LABAN

ställde för sedan frågan: Spiltan högränta

Ja så knasigt det blev. Jag ligger fn ca – 12 % på mitt innehav i högfonden.

Vad talar för en snabb återhämtning av högräntefonden. Inte mycket.

Jag tänkte göra såhär:

 1. Sälja av högräntefonden i takt med att börsen återhämtar sig, dvs sälja successivt och föra över till Spiltan investmentbolag, som jag tror kommer att återhämta sig bra.
 2. En del av pengarna på högräntefonden placerar jag på mitt bankkonto (buffert)

Jag tror inte man behöver stressa med detta. Någon nytt handelsstopp hos Spiltan tror jag inte på. Jag följer hur högräntefonden utvecklas och hittills har det gått uppåt i alla fall.

Vad tror ni om detta?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Väldigt många verkade tro att Spiltans räntefonder var samma sak som att spara på bankkonto fast med bättre avkastning. Det var också rent utav korkat av Spiltan att skriva att räntefonden var ett alternativ till kontosparande.

När paniken spred sig och fonderna tappade värde då alla skulle plocka ur sina pengar samtidigt blev effekten att småspararna blev av med pengar och institutionerna tjänade pengar då Spiltan och andra småspararfonder har tvingats sälja av massor med ”bra” lån till underpriser.

Vad gäller högräntefonden tror jag att den nog kommer att repa sig hyfsat snabbt så länge vi inte ser ett ökat antal konkurser vilket iofs inte kan uteslutas.

Personligen drog jag ner min exponering mot Spiltans räntefonder innan raset(ren tur) men det jag har kvar får ligga kvar ett tag. Högräntefonden har trots allt en rekommenderad sparhorisont på minst 3 år.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nu har Lysa avbrutit samarbetet med Spiltan. Spiltan har fått sälja av stora innehav på grund av detta. Risken finns att man tvingats sälja av bra ” lättsålda” innehav,  och sitter kvar med en sämre portfölj.

Även om jag inte säljer allt, så kommer jag åtminstone att halvera innehavet i högräntefonden tills vidare.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ps. Spiltan Räntefond har jag gått ur tidigare. Förväntad avkastning beräknas till 2.1 procent. För lågt för att ta en risk just nu.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Många har överreagerat och sålde i panik även jag, i förlust som jag ångrar nu ,för att spiltan gjorde rätt att stoppa fonden dom har förhindrat et större nedgång nu fonder återhämtar sig snabbt ,båda räntefonden och högräntefonden ,dom 10 största bolag som spiltan lånat ut pengar är extrem solida ,inget snack om konkurs ,även vid et konkurs finns stabila tillgångar att sälja och betala tillbaka lånet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jo men det var kanske panikartat att sälja högräntefonden. Det går ju upp nu. Men .. har du istället satsat pengarna på en globalfond så går den upp snabbare … så om några veckor har är du tillbaka på samma behållning som före Spiltans börsfall.

Glad påsk!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-08 klockan 10:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.