Spiltan Räntefond Sverige
Sök:

Spiltan Räntefond Sverige

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johnny

ställde för sedan frågan: Spiltan Räntefond Sverige

Sälja eller inte sälja utan att veta kursen?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Undrar också

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Spiltan räntefond, felaktig marknadsföring
  Jag har ett större belopp investerat i Spiltans korträntefond. Där har jag samlat nästan all min likviditet eftersom jag trott på marknadsföringen att det det investeras på tider kortare än ett år samt framförallt i statsobligationer eller liknande papper med mycket stor säkerhet som dessutom är likvida. Detta har nu visat sig vara fel, de har inga statsobligationer utan istället i företagsobligationer varav mycket till bolag med låg säkerhet, dessutom är större delen av portföljen längre än 1 år.
  Borde vi inte kunna stämma Spiltan inför marknadsdomstolen och bör de dessutom inte anmälas till finansinspektionen?
  Borde inte du Jan känt till att Spiltans portfölj var en helt annan än de angav i sin marknadsföring?
  Mvh
  Rolf Lundahl

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rolf Lundahl
 2. Vit pil

  Svårt att säga något klokt i dagsläget tyvärr. Jag tror ju alltid på att ta ett steg tillbaka och försöka tänka rationellt. Marknadsföringen har ju varit sådär.

  Däremot upplever jag inte att det i grunden är något fel i deras företagsobligationer. Det är de bolag som man kunde förvänta sig och portföljen ser jag än i dagsläget inte heller något fel på. Det som jag upplever som jobbigast i hela det här debaclet är ju deras bristande kommunikation och krishantering.

  Jag har ännu inte bestämt mig, men en stor majoritet av läsarna, inkl. jag själv, är inte till för några drastiska förändringar i portföljerna.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Rolf!
  Du har väl ett eget ansvar att ta reda på vad du köper? Information om de tio största innehaven finns ju på nätet via Spiltan, Avanza och hos många andra.

  Om du exempelvis köper en bil för 100 000 kr, kollar du väl upp i vilket skick bilen är. Detsamma bör väl även gälla fonder.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 4. Vit pil

  @Jan: Att ersätta en fond som beskrivs som ett alternativ till ett sparkonto med ett sparkonto är inte att göra en drastisk förändring i en portfölj, inte om du frågar mig. Det har i alla fall jag gjort nu. Det är snarare att hålla sig till sin initiala riskprofil.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Varför sälja, det har inte varit en ändring i avkastning eller risk av fonden. Behåll den.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Situationen pg a covid-19 är inte helt okomplicerad. Det är ju inte så att företag som haft problem innan covid-19 går i konkurs eller har svårigheter att betala tillbaka utan välmående stora företag drabbas också väldigt hårt. Det är därför rätt meningslöst att fråga om man inte borde ha sett detta komma angående Spiltan räntefond – hur skulle man kunna förutse detta överhuvudtaget?

 

Till trådstartaren : Jag har också Spiltan korträntefond (och tyvärr även högräntefonden) men kommer att avvakta lite för att se vilket håll fondkurserna går. Mycket möjligt att jag försöker hitta andra räntefonder men säg nån räntefond som behållt värdet hyfsat idag?Det finns ju realräntefonder och dylikt men de får du minus på plus att den förväntade avkastningen på lång sikt inte är speciellt rolig heller – du förlorar pengar även om du räknar med inflationsskydd.

Kanske är 50% cash på banken det enda rätta just nu istället för att ha allt i räntefonder?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  @John: Man får se det som en dyr kurs. Jag kommer köra på sparkonto fördelat på flera nischbanker. Visst kan en få likviditetsbrist men alla samtidigt är mindre troligt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Trådstartaren

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-31 klockan 14:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.