SPP Aktiefond Global eller DNB global indeks
Sök:

SPP Aktiefond Global eller DNB global indeks

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: SPP Aktiefond Global eller DNB global indeks

Står och velar mellan dessa två indexfonder.

Den ena följer ett väldigt brett globalt index inklusive Tillväxtmarknader & Asien (SPP aktiefond Global) med 0,33% i total avgift, den andra (DNB Global indeks) följer ett relativt smalt globalt index där bara utvecklade marknader ingår 0,23% i avgift.

Värt att nämna är att DNB handlas i NOK så en viss spread sker vid köp av fonden, dessutom så är man beroende av hur den norska kronan samt norsk skattelagstiftning. Dessutom så betalar fonden 30% skatt på sina utdelningar på amerikanska aktier då deras säte ligger i Norge.

SPP handlas i SEK och har sitt säte i Sverige vilket innebär att de endast skattar 15% på sina utdelningar på de Amerikanska innehaven. Dessutom så är den betydligt bredare (ca 400-500 fler aktier) vilket sprider riskerna något ytterligare och dessutom så slipper man ombalansera då den redan innehåller Tillväxtmarknader/Asien.

Så nu till min fråga, vilken utav dessa fonder bör man månadspara i?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag har hälften i Länsförsäkringar Globalfond index och hälften i SPP Globalfond index, just för att SPP har lite mer tillväxtländer och jag ville ha del i det. Har ingen renodlad fond för tillväxtländer, förutom Robur Access Asien, som ju har endast den regionen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Både Avanza och Nordnet har en valutaväxlingsavgift på 0,25% Undvik om möjligt fonder som handlas i annan valuta.

  Det blir ju lite billigare att kombinera t.ex. LF Global indexnära och LF tillväxtmarknad indexnära jämfört SPP fonden.
  Men bekvämlighet är ju också värt något.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 2. Vit pil

  LF Global Indexnära har en total avgift på 0,22% och LF tillväxtmarknad en total avgift på 0,5%.
  Skulle säga att skillnaden är minimal jämfört med SPP Aktiefond Global med en total avgift på 0,33%.
  Dessutom så slipper du ombalansera och hålla på att försöka förutspå världsmarknaden då indexet uppdateras varje år efter rådande världsmarknad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 3. Vit pil

  Fel av mig. Växlingsavgiften är 0,5%

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 4. Vit pil

  Hej!
  Sparar mycket i dnb global indeks. Vad jag då förstår betalar vi mer i skatt i dnb global jämfört med ex Länsförsäkringar global index trots att båda två är via ett ISK konto?
  Vänlig hälsning!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper Eriksson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-03 klockan 17:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.