SPP Aktiefond USA eller Länsförsäkringar global indexnära
Sök:

SPP Aktiefond USA eller Länsförsäkringar global indexnära

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jake

ställde för sedan frågan: SPP Aktiefond USA eller Länsförsäkringar global indexnära

Hej!

Jag har både SPP Aktiefond USA och LF Global indexnära. Min fundering är om det är lite onödigt att ha båda eftersom båda har sån exponering mot USA?

Alla lovordar ju LF Global Indexnära så mycket, men rent historiskt har ju SPP Aktiefond USA gått nästan dubbelt så bra.

Om jag ska ”offra” en, vilken ska jag då välja? Har ca 50.000 på båda, skulle vilja lägga dessa 50 på Hållbar energi istället.

Min portfölj ser annars ut såhär, ungefär 50.000 på varje fond.

AMF Aktiefond stilla havet

Spiltan aktiefond investmentbolag

SPP Aktiefond USA

LF Global indexnära

Handelsbanken hållbar energi

Swedbank robur ny teknik

 

Vad tycker ni?

Målet är alltså att kunna lägga in mer på hållbar energi nu.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Många kommer säga globalfonden för att den är mer diversifierad, men USA går ju bara upp och upp (mer så) jämfört med globalt. Även om global går upp mer i framtiden, så skulle man ha tjänat mer med en USAfond. Historiskt, hur ofta har global index varit bättre än USA egentligen?

Om du väljer LF global, så har den en del Japan, så det skulle vara bättre att välja något annat än AMF stilla havet. Spiltan är bra. Resten är bara en smaksak/lekhink.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kanske behålla LF Global och SPP Aktiefond USA men kasta AMF Stilla havet då? Eftersom Japan återfinns i LF Global. Men samtidigt blir det väldigt lite asien då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jake
 2. Vit pil

  Hade absolut skippat SPP Aktiefond USA, räcker inte 60% USA från LF Global?
  Visst kan man peka på att USA har gått bra, men då börjar vi prata om att man försöker köpa ”vinnare” och hoppas på att det fortsätter.
  Då skulle man lika gärna kunna säga att man ska lägga större delen av sina pengar i Ny Teknik eftersom det har gått bäst senaste tiden, nej bort med en extra USA-fond och lägg det i en globalfond istället.

  Angående att det är lite asien går lätt att lösa med antingen en asienfond eller en emerging markets fond, välj det du känner dig mest intresserad av!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-06 klockan 08:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂