SPP Obligation fond
Sök:

SPP Obligation fond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Norbert

ställde för sedan frågan: SPP Obligation fond

Vad tycker ni att investera en större summa pengar i SPP obligation ,som buffert ,sparhorisont 3-4 år ,fonden innehåller inte företagsobligationer ,men kan ge bättre avkastning än sparkonto med insättningsgaranti.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Buffert är bäst på banken. Har du en jättestor buffert kan du låta en del vara på banken och en annan del XACT OMXS30 10/20% och XACT Obligation 90/80%. De är börshandlade fonder så på vardagar kan man sälja dom på minuten om man behöver pengarna. XACT Obligation har likviditetsrisk vilket innebär att det inte går att sälja dom under vissa perioder. Men du har tillgång till 20% genom OMXS30. Men minst 12 000 kr extra på banken/lönekonto som buffert. Därför att 1% ränta är bara onödig optimering. Man tjänar bra mycket mer på att ändra i sin ekonomi på andra håll.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar,jag har funderat på XACT Obl.men jag tycker att den har f.många avgifter som courtage ,sälj och inlösen avg,om man köper genom Handelsbanken men om fonden har en likviditetsrisk då är jag ännu mer försiktigt ,SPP Obl.har inte haft såna problem hittills.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Norbert
 2. Vit pil

  Alla fonder har likviditetsrisk… ETF:er faktiskt i MINDRE utsträckning eftersom prissättningen är noggrannare. T.ex. har du otur och säljer Spiltan Högräntefond (som nyligen drabbats av likviditetsproblem) är det inte säkert att du säljer andelarna till rätt/önskvärd NAV. Det är förvaltaren som gör den beräkningen. Hos ETF:er är det marknaden s.k. authorized participant (AP) eller marknadsgaranter som de heter på svenska. Vem lär prissätta innehaven bäst? En enskild förvaltare eller marknaden?

  Håller dock med om Xact. Min buffert är 10/90 Xact. Nackdelen är att börshandlade fonder är lite krångligare med spreads, bids etc. samt att det inte brukar gå månadsspara i dem.

  Vill även tillägga att SPP faktiskt är en blandfond och innehåller visst företagsobligationer. Bara att de flesta är investment grade (hög kreditvärdighet = låg risk för konkurs).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-12 klockan 14:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.