SPP Sparasäkra - hiss eller diss?
Sök:

SPP Sparasäkra – hiss eller diss?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maisa

ställde för sedan frågan: SPP Sparasäkra – hiss eller diss?

Hej

Jag har genom en fd arbetsgivare en tjänstepension som är placerad i SPPs produkt som heter SparaSäkra. Nu när jag (äntligen) börjat titta närmare på denna pension så ser det för mig ut som en fond-i-fond produkt. Stämmer det? Avgiften är 0,2% för SparaSäkra men 0,79% för de fonder som ingår. Låter som att jag betalar alldeles för mycket i avgifter, eller hur? Och att jag kan byta till en lämplig mix fonder som jag väljer själv och då endast betala den förvaltningsavgift som respektive fond har?

Tacksam för feedback om denna produkt. Både hiss och diss!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Maisa,

Det du verkar ha är en ”entre-lösning” dvs en lösning som alla hamnar i utan att göra något specifikt val. Det är inte alltid säkert att man kan välja hur man vill utan det beror också till stor del på vilken pensionslösning man har, om den är kollektivavtalad eller inte osv.

Den lösning du har är alltså en blandfond. Avgifterna för dessa brukar vara lite högre än om man komponerar något själv. Tanken med dessa är att de sköter allt åt dig, ombalansering, balans mellan räntor och fonder, innehav osv. Många entre-lösningar brukar vara 60% aktier och 40% räntor rakt igenom, vilket jag personligen tycker är lite fel speciellt om man precis har börjat jobba eller har många år kvar till pension. Men denna lösning verkar jobba lite mer som ap7-såfa i PPM, dvs mer aktieexponering för att i slutskedet växla över till räntor för att ”säkra” hem vinsten.

Som svar på din fråga angående byte, ja du borde kunna byta ut denna entre-lösning och välja bland de fonder som SPP erbjuder i sin portal.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-30 klockan 21:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.