Spretig portfölj, byta till globala barnportföljen?
Sök:

Spretig portfölj, byta till globala barnportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobbe

ställde för sedan frågan: Spretig portfölj, byta till globala barnportföljen?

Jag har i och med denna blogg blivit mer hågad vad det gäller mitt sparande och försöker få bukt på hur jag ska fortsätta spara. I dagsläget sparar jag som följer (ca 10% i varje fond):

 • Amf Aktiefond Europa
 • Amf Aktiefond Småbolag
 • Avanza Zero
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • Spiltan Globalfond Investmentbolag
 • Avanza Emerging Markets
 • Swedbank Robur Access USA
 • Swedbank Robur Access Asien
 • Länsförsäkringar Japan Index
 • DNB Global Indeks

Det känns som jag har ganska svårt att få en överblick över mitt sparande och funderar på om jag skall byta till en portfölj likt den globala barnportföljen, jag tänker mig något i stil med detta:

 • Avanza Global 30%
 • Handelsbanken GIobal Småbolag Index 20%
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10%
 • Plus Mikrobolag Sverige Index 10%
 • Swedbank Robur Access Asien 20%
 • Avanza Emerging Markets 10%

Jag utesluter räntor eftersom min sparhorisont är 10+ år. Vad tror ni om detta?

//Tobbe

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Bra gjort! Jag tror att du förstår precis varför din portfölj varit lite spretig och var det fanns överlapp. Portföljen som jag hade för ett tag ser ganska lika ut som ditt nya förslag. :)

Själv hade jag gjort ännu mera små justeringar. Det kan vara en smaksak men med både Swedbank Robur Access Asien och Avanza Emerging Markets får du en rätt stor del exponering mot Asien.

Kör på som du hade tänkt, men jag skulle göra så här och förenkla den en aning mera:

Avanza Global 50%
Handelsbanken Global Småbolag 20%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10%
Swedbank Robur Access Asien 10%
Avanza Emerging Markets 10%

Jag skulle alltså skrota Plus Mikrobolag Sverige och öka globalfonden Men det är personligt, jag gillar inte överexponering mot Sverige och tycker att småbolagsfonden räcker för exponering mot mellan och småbolag. En annan sak är att Spiltan Aktiefond Investmentbolag innehåller rätt mycket Sverige också.

När jag gjorde en omplacering som du är på väg att göra så lirade jag rätt mycket på morningstar.se hemsidan. Där kan man alldeles gratis skapa och analysera portföljer innan man inte ens börjar investera. Mycket smidigt att få översikt var det finns överlapp i portföljen och hur differentieringen mot olika regioner, stil, osv ser ut. Också lätt att jämföra 2 fonder. Är de för lika så kan man överväga att endast ta den billigaste.

Lycka till!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar!

  Håller med Adde med den lilla justeringen, eventuellt om man verkligen vill ha Mikrobolag så kan man behålla en liten del i den också.

  Men den nya portföljen ser mycket bättre ut och ser ut som att du har förstått överlappningarna!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-18 klockan 00:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.