Sprida ut fondförsäljning vid flytt från SEB till Avanza? • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Sprida ut fondförsäljning vid flytt från SEB till Avanza?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joakim

Joakim ställde följande fråga för 11 månader sedan:

Har ca 200 tkr i fonder på ett ISK hos SEB. Tänker sälja dessa och använda pengarna till att köpa andra fonder hos Avanza. Det pratas ju att man ska sprida ut sina inköp över tid för att sprida risken, men gäller samma vid försäljning?

Finns det någon miniminivå på portföljens värde när det är lönt att börja sprida ut försäljningarna och över hur lång tid bör det spridas ut?

Spontant vill jag sälja hela innehavet i SEB omgående och sedan investera detta i fonder hos Avanza omgående. Jag har bytt fonderna i SEB till sådana med relativt låga förvaltningsavgifter, men vill ändå ”omvandla” dessa till fonder hos Avanza så fort som möjligt utan att för den skull ta någon onödig risk.

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

Jan Bolmeson svarade på frågan för 11 månader sedan

Håller helt med Lukas. Tumregeln är att om du redan är investerad så är det mer som ett byte. Då gör man det på en och samma gång. Du kan läsa mer om statistiken i Lukas påstående nedan:

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Lukas svarade på frågan för 11 månader sedan

Nja, hela poängen med att sprida inköp över tid är att minska risken för att man köper för hela summan på sämsta tänkbara dag. Men det hela handlar mer om psykologi än om ekonomi; om man vill maximera avkastningen lönar det sig i genomsnitt att köpa så tidigt som möjligt.

Eftersom du redan är fullinvesterad blir det ingen skillnad i risk för dig att köpa fonder för hela beloppet på en gång. Men om du tror på ett börsras inom nära tid kan du sprida inköpen på 1-2 år.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]