Sprida valutarisk för sparkonto?
Sök:

Sprida valutarisk för sparkonto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders T

ställde för sedan frågan: Sprida valutarisk för sparkonto?

Hej!

Jag har idag en summa pengar på ett sparkonto (i SEK) som om några år är tänkt att bli en utbyggnad av huset. Blir lite orolig av svenska kronans tapp mot EUR och framför allt USD, och det verkar inte sluta. Så jag tänkte ta 1/3 av beloppet och investera i USD och 1/3 i EUR. Vad är bästa sättet att göra detta? Risken ska motsvara (eller vara nära) ett sparkonto. Jag har tittat på SEB LUX korträntefonder i EUR och USD (avgift runt 0,4%). Finns det bättre alternativ?

Mvh

/Anders

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kan fråga Avanza om olika valutakonto. Då slipper du fondrisken även om räntan är noll.

Jag skulle dock akta mig för långsiktiga valutaspekulationer, det är betydligt vanskligare än både aktier och räntor. Särskilt om kronan stärks som många påtalar borde hända till hösten.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för snabbt svar Jan! Är lite ny på detta, men är det snarare inte en valutaspekulation att ha 100% av besparingarna i SEK?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Anders Tuomivaara
 2. Vit pil

  På Nordnet kan man ha valutakonton. Risken med att ha pengar i SEK är ju också att inflationen drar igång och därmed även lönekostnaderna och materialkostnaden (antar att allt material inte är producerat i Sverige). Då gör du en förlust på köpkraften. Det är nog smart att diversifiera sig. Mix av Aktier/Räntor, Olika valutor och guld kanske.
  Fram till nästa räntebeslut lär ju inte kronan stärkas i alla fall :). Själv har jag blivit kritiserad för mina valutarisker då jag sparat mina likvida medel i CHF och USD men lade aldrig särskilt stor vikt på vad ”experterna” tyckte. Precis som jag inte tror på att ”this time is different” när det gäller börsen tror jag inte heller Sverige har lämnat devalveringspolitiken bakom sig.
  Nu kan det dock vara för sent att dra nytta av deprecieringarna då kronan kanske fallit färdigt så att säga. Nu får vi istället vänja oss vid en långsiktig kronkurs på ca. 11 kr/EUR då det är det som krävs för en inflationstakt på 2% i nuläget. Skulle vi få en svacka i konjunkturen är det inte helt omöjligt med ännu lägre kronkurs men då tillfällig. Favorit i repris helt enkelt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 3. Vit pil

  Tänk bara på att CHF lever på gammalt rykte. T.ex. den schweiziska centralbanken har ju släppt på gamla principer – framförallt för att CHF blev så stark att deras bolag inte kunde exportera. Det ledde till att de har sålt CHF i massor, fått USD och EUR som de sedan investerat bl.a. i Facebook där nu äger fler A-aktier än Zuckerberg själv…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Ja väljer hellre gammalt rykte och hög värdering än bra rykte och dålig värdering men det är självklart ett eget val. Vill man hålla i kronor och känna sig fattig så finns det inget hinder för detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 5. Vit pil

  Arbetslöshet Schweiz 2,6%
  Arbetslöshet Sverige 6,2%

  Någon verkar ha gått på propagandan att stark valuta skulle leda till arbetslöshet,
  Vad skulle hända om CHF hade haft samma utveckling som SEK? Då hade dom haft problem med arbetskraftsbrist.
  Jag tycker att siffrorna säger mer än vårt nationalistiska önsketänkande om att vi är bäst i allt här uppe i norden. Besserwisser beteende leder sällan till något gott.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Filip

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är valutaspekulation du pratar om! Kostnaden för husbygget kommer du att ha i svenska kronor. Då är det ju helt naturligt att du sparar i den valutan.

Ligger sommarstugan i exempelvis Spanien är din fråga relevant. Då kan ett sparande i Euro vara aktuellt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Diversifiera ska man ju göra för att man inte vet vad framtiden innebär. Vi kan ju sitta och argumentera tills det är dags för oss alla att knacka på pärleporten om huruvida valuta X kommer stärkas eller försvagas mot valuta Y. Men sanningen är ju att mer än ett år bort är det ju inte ens någon idé att gissa.

Att sälja en valuta (kronor) som redan fallit kraftigt från toppen låter ju spontant inte så smart, om du ändå ska använda pengarna relativt snart i kronor. Men som sagt, ingen vet vad framtiden innebär.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Absolut. Håller med. Diversifiering är viktig även i valutor särskilt när man bor i ett land som har en mångårig tradition av devalvering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 2. Vit pil

  Det svåra är ju tidsperioden tycker jag. För långsiktig förvaltning av sina pengar förespråkar jag diversifiering. Men frågan är om det inte är mer gambling på så kort tid som ett par år, för de kortsiktiga rörelserna kan ju vara kraftiga.

  Dollarn står ungefär samma nu som för 20 år sedan. Men däremellan har den varit både starkare och svagare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 3. Vit pil

  Ja får vi ingen recession eller lågkonjunktur så tror jag att kronan har hittat sin rätta nivå med dagens ränteläge. Vi ligger ju på runt 2% inflation. Att SEK skulle stärkas förefaller rätt osannolikt. Då hade först och främst Riksbanken reagerat och sen vill knappast någon utlänning hålla i en valuta som är så högvolatil som den svenska och som dessutom ger negativ ränta. Då lockar nog världens största reservvaluta lite mer.
  USD kommer väl förr eller senare också falla men jag tror det ska mycket till innan någon väljer att satsa på kronan istället.
  Vi devalverar ju med jämna mellanrum. Nu klagar många men det kommer ta några år så har vi vant oss vid denna EURO kurs. Om 20-30 år kommer vi göra samma sak igen där kronan kommer falla med -30%. Då får man vara redo nästa gång.
  Får vi en lågkonjunktur kanske NORDEA får rätt i sin prognos om 12-13 kr för 1 Euro. Jag litar ju inte på Riksbankens prognoser om en kronförstärkning mer mer än max 2-3 ören i alla fall :).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 4. Vit pil

  Devalverar med jämna mellanrum? En devalvering förutsätter en fast växelkurs! Sverige har inte haft en fast växelkurs på åratal utan har en flytande valuta.

  Går värdet på SEK upp är det alltså ingen revalvering, och går värdet ned är det ingen devalvering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 5. Vit pil

  Mr Besserwisser Führer Nestor hänger upp sig på ordval. Devalvering eller depreciering. Resultatet är det samma och det är en köpkraftsutarmning. Vad du sen väljer att kalla det är helt upp till dig.
  Jag har haft mina besparingar i CHF och är numera dollarmiljonär och under 40 år men du får sitta i dina besparingar i svenska pesetas och tro på en kronförstärkning. Haha. Lycka till.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 6. Vit pil

  Filip – jag skulle vilja be dig att ha en trevligare ton, annars kommer jag inte godkänna dina kommentarer framgent.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Det skulle jag absolut kunna göra. Du kanske ska be Nestor att inte använda utropstecken. Det är inte särskilt trevligt det heller. För övrigt är jag inget stort fan av selektiv yttrandefrihet men din blogg, dina regler.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 8. Vit pil

  Jag tror vi har hamnat utanför frågeställningen.. På så kort tid som som ett par år så är det nog att betrakta som gambling att köpa något annat än det man ska använda. Vare sig det är aktier eller annan valuta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 9. Vit pil

  Tittar man på långsiktig historik så har ju Filip rätt. Men svängningarna på kort sikt ser ju annorlunda ut.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Avanza godkände inte min ansökan till valutakonto pga för låg inkomster.  Däremot tänker jag att vissa fonder har EUR/USD som basvaluta.  Kan man köpa dessa fonder för att sprida valutarisk om man inte kan ha ett valutakonto?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Spelar väl ingen roll vilken basvaluta fonden har. Det är väl vilken valuta och land de underliggande tillgångarna handlas i som spelar roll.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag hittade Danske Invest Select EUR och USD häromveckan. Tyckte de verkade bra och slog till.

Men idag fick jag meddelande från Avanza att de ska upphöra och kommer likvideras snart.

Letar efter alternativ…

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-13 klockan 13:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.