Start av barnsparande, Coronakrisen(?)
Sök:

Start av barnsparande, Coronakrisen(?)

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tor

ställde för sedan frågan: Start av barnsparande, Coronakrisen(?)

Hejsan!

Har läst massvis av bra tips här inför starten av vårat barnsparande till vår lille dotter som snart är ett halvår. Tanken är att vi ska spara 1000kr/månad i den förenklade modellen av globala barnportföljen ni tipsat om här på sidan. Spar horisonten är på 15-20 år.

Men hur skall vi tänka nu när marknaden svajar riktigt ordentligt? Skall vi starta som vanligt och fylla på varje månad eller ska vi avvakta och spara pengarna på hög och sen flytta dom till portföljen när marknaden stabiliserat sig?

 

Tack på förhand!

Mvh två förvirrade småbarnsföräldrar

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Allt svar du kan få är vad den som svarar tror.

Du kan få svaret. Börja månadsspara nu och köp bara aktier för just nu är det rea och börsen kommer snart börja gå uppåt

Du kan också få svaret investera bara i räntor hela detta året för börsen kommer krascha totalt.

Det viktiga för dig är egentligen inte hur du gör utan att ni båda mår bra av det du gör för ingen av oss vet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

För dig som ska börja köpa på börsen är det ju jackpot om den kraschar totalt. Du har ju inget att förlora eftersom du inte har något kapital investerat.

Men hela poängen med månadssparande på lång sikt är att inte behöva bry sig om sånt här brus.

Dvs, kör på som ni tänkt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tackar för svar! Känns ju som det borde vara klokt att starta som vanligt , med tanke på att det är ett såpass långsiktigt sparande!

Har ni några invändningar på att köra den förenklade globala barnportföljen?

Tänkte nu iår börja i

90% Länsförsäkringar global indexnära

10% Spiltan räntefond

Är detta ett sunt och smidigt barnsparande?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Låter smidigt och sunt tycker jag.
  Balansera om 1 gång per år så har du den fördelningen du önskar.

  Lycka till med sparandet :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  William
 2. Vit pil

  Låter som en bra portfölj!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När det gäller månadssparande så tänker jag så här; om börsen fortsätter uppåt så betyder det att jag är med på uppgången med pengarna jag pytsar in under uppgången. Om börsen fortsätter nedåt så är jag med och köper lite billigare i en nedgång, vilket ger en bättre effekt i den vändning som kommer förr eller senare. Ligger jag utanför och väntar på Det Perfekta Tillfället är jag inte med på varken eller och riskerar ändå att kliva in i samma eller värre situation utan att veta om det med enda effekten att jag stått utanför marknaden och missat att kapitalisera på ev uppgångar eller att köpa till rea.

Tuffare om man ska kliva in med en stor klumpsumma, då är det psykologiskt svårt när börsen ter sig osäker, även om statistiken säger att så länge sparhorisonten är så lång som din så är det mer gynsamt att kliva in än att sitta utanför och vänta. Men då kan kan portionera upp summan i t.ex. 12 delar och gå in med en del i månaden under ett år för att få en jämnare spridning på det.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-27 klockan 22:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂