Start på nytt sparande
Sök:

Start på nytt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christopher

ställde för sedan frågan: Start på nytt sparande

Hej, jag har nu börjat styra upp mitt sparande. Jag är en 26årig student som tar examen inom 1 år. Min inkomst över året är fullt CSN (10 000 kr/mån) samt bra lön över sommaren (70-80 000 totalt). Tidigare har jag sparat in 2000 kr på 3 olika fonder på på Avanza och Nordnet. (ISK konton)

På Nordnet : Spiltan Aktiefond

På Avanza : Avanza Global, Avanza Zero

Spiltan var den jag först började månadsspara i så den har jag mest pengar på i nuläget (23 000), medans de på Avanza ligger bara på totalt 4000kr då ja började med de sparandet i påsk. Efter att ha läst igenom era tips och artiklar känner jag mig extremt mycket klokare och klarare kring hur jag skall ungefär gå tillväga kring mitt sparande.

Jag har nu startat upp 2 konton på Lysa:

Kortsikt (2-3 år) Kontantinsats, där jag kommer spara 1250 varje månad och sätta in en engångsinsättning nu i början.

Pensionspar (40år+) Där jag ska spara 750kr , tänker även sätta in en liten mindre engångsinsättning på den, men inte i närheten av samma storlek som kortsikten.

Mina frågor är nu vad ni tycker jag skall göra med mina fonder på Avanza och Nordnet. Har ju läst och förstått att båda Spiltan är jättebra samt att Avanza Global är bra. Men ska jag istället sälja dessa och lägga in allt på Lysa, eller fortsätta med dom ja har men sälja viss procent av dom och köpa in räntefonder där?

Så mina 3 hinkar nu är:

Bufferthinken på mitt SEB konto med enbart pengar för kostnader och utgifter för att leva.

Mellanhinken på kontantinsatsen med 27% aktier 73% räntor

Passiva hinken för pension med 90% aktier, 10% räntor.

Kommer höja månadssparandet på hinkarna senare när jag går ut och får jobb. Kan även göra endel engångsinsättningar nu när sommarjobbslönen kommer in.Hoppas ni kan hjälpa mig.

Mvh Christopher

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Christopher!

Ditt kortsiktiga sparande till kontantinsats finns det såklart en risk på att du kan tappa ca 15% av kapitalet under den tidshorisonten du pratar om, är det en risk du vill ta så kan du absolut köra på den!
Annars skulle jag rekommendera sparkonto med insättningsgaranti.

Dina två portföljer på Avanza och Nordnet tycker jag att du antingen ska lägga över på ett konto tillsammans för att ha en bra översikt, eller om du inte vill rodda med det själv så är Lysa absolut ett bra alternativ!
Vad har dessa pengar för tidshorisont?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-21 klockan 00:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.