Starta nybörjarportföljen 2017 eller 2018
Sök:

Starta nybörjarportföljen 2017 eller 2018

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maximilian Vorbrodt

ställde för sedan frågan: Starta nybörjarportföljen 2017 eller 2018

Hej! Jag kommer att påbörja en nybörjare portfölj där jag tänkte starta med ett belopp på 50 000 kr och sedan lägga på 2500 kr per månad. Jag hade tänkt utgå delvis från ditt blogginlägg om de bästa för fonderna 2017, men eftersom år 2018 år runt hörnet så undrar jag om det kanske är bättre att vänta tills att att du gör ett nytt inlägg? En annan sak jag funderar över är om det är värt att investera vid denna tidpunkt, med tanke på att fonderna tycks gått upp i värde relativt mycket under den senaste perioden?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Som nybörjare är man sällan någon expert på att tajma marknaden och således bör man istället fokusera på ”Time In Market”.

Med andra ord: sätt igång så snabbt som möjligt med ditt långsiktiga (månads)sparande.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det kan finnas en skattemässig skillnad med att vänta några dagar till, och köra igång första januari 2018.
  ISK beskattas dels vid insättning och dels kvartalsvis baserat på ingående värde varje kvartal. Startar du ditt sparande i slutet på december får du alltså skatta för det innehavet hela Q1 2018, startar du den första januari blir första kvartalsvisa ”ISK-skatten” först Q2 2018. Men nu blir ju ISK-skatten högre nästa år, så den påverkar väl även den skatt som betalas vid insättning. Kanske blir en insättning billigare i år (totalt sett).

  Detta går ju att räkna på exakt, men skillnaden för en insättning på 50k lär ju vara så pass liten att du skulle tjäna mer på att jobba en kvart längre än att spendera en kvart på att räkna ut skillnaden :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-13 klockan 13:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.