Starta nybörjarportföljen 2018
Sök:

Starta nybörjarportföljen 2018

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maggan

ställde för sedan frågan: Starta nybörjarportföljen 2018

Hur ser ni på att gå in i en nybörjarportfölj med en kontantinsats 100000 och spara ca 5000 SEK /mån  i 3-5 år? Känns som att börsen är högt värderad nu och att en lågkonjunktur väntar runt hörnet. Vilken fördelning rekommenderas indexfonder och räntefonder? Jag förstår att detta är omöjligt att sia i men vill försöka undvika förlora investeringarna då det är på rätt kort tid.

Många frågor snurrar runt

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nybörjarportföljen har just en sparperiod på ca 3-5 år. Aktiefonder 60% och räntefonder 40%.

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Sjävklart kan du öka räntefonddelen om du vill skydda dina investeringar ytterligare.

Personligen skulle jag nog inte gå in med pengarna på börsen om jag måste ha dem efter 3 år eller om det är superviktigt att jag kan ta hem större delen av investeringen inom 5 år. En större börskrasch kan ju inträffa under min spartid och en återhämtning ta åtskilliga år. Men en börskrasch behöver ju inte inträffa. Kanske går det bra för börsen i tre år. Omöjligt att säga. Det är svårt att ge handfasta råd när spartiden är såpass kort. Jag räknar 3-5 år som en mycket kort spartid.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Min personliga uppfattning är att om du verkligen behöver pengarna inom 3-5 år så ska du inte investera dem. Du ska lägga undan dem på en konto, bita i det sura äpplet att du missar eventuella uppgångar. Man ska aldrig investera pengar man inte har råd att förlora. Om du har en åtanke med pengarna, som är viktig, tex insats till lägenhet eller något annat stort köp så ska du inte under några omständigheter investera dem på börsen.

Ingen vet vart marknaden kommer vara om några år, inte ens om en vecka. Man trodde marknaden skulle tanka när Trump blev president. De asiatiska börserna tycktes hålla med och sjönk. Men med facit i hand slutade det inte så. Rekord fortsätter att sättas.

Om vi utgår från att du investerar pengarna och börsen går ner, säg 30%, gör det något? Eller ännu bättre, kommer det påverka ditt liv, på ett kännbart sätt, om dina investerade pengar om, säg 4 år, inte alls har de värdet du trodde de skulle ha? Om utfallet blir att du tex inte kan köpa en lägenhet du sparat till, hur skulle det kännas? OM du får en oros känsla och magen säger ”gör det inte”, gör det för guds skull inte!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra sammanfattning av E, välformulerat.

  Håller helt med.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 2. Vit pil

  Om jag förstår det rätt så gäller de ovanstående råden också när man redan har pengar investerade (i fonder på fondkonto)
  som ska användas inom troligtvis 1-2 år (som insats vid lägenhetsköp så snart en lämplig lägenhet dyker upp),

  alltså, att man då snarast bör sälja av (fonderna) och sätta in behållningen på ett konto med insättningsgaranti.

  Samma fråga formulerad på ett annat sätt;
  även om det skulle dröja upp till 2 år innan pengarna ska användas,
  är det bara dumdristig girighet att vänta med att sälja av (fonderna) för chansen att få större behållning om fondernas värde fortsätter att stiga
  istället för att sälja av redan nu för att inte riskera att få mindre behållning om fondernas värde skulle sjunka?

  Har jag förstått det rätt eller ska man tänka/göra på ett annat sätt om man redan har pengarna investerade (i fonder på fondkonto)?

  /Lars

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars
 3. Vit pil

  Tillägg till min fråga;

  Nästan hälften av pengarna som ska användas som insats vid lägenhetsköp står redan på ett sparkonto (0 %!) med insättningsgaranti.

  /Lars

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tidsperioden är alltid uttryckt från just nu kan man säga. Alltså, om du har en tidshorisont på 10 år och det har gått 8 år så har du en kvarvarande tidshorisont på 2 år. Det är då dags att fundera på att säkra upp kapitalet. Så Lars, du har helt rätt att att du bör tänka 3-5 år när deygt hälften av 10-årsperioden har passerat.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-07 klockan 09:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.