Starta Nybörjarportföljen med 20 000 Sek
Sök:

Starta Nybörjarportföljen med 20 000 Sek

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

Den här artikeln publicerades 2017-09-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Starta Nybörjarportföljen med 20 000 Sek

Hej Jan,

Jag har valt att spara en summa på 3 600kr varje månad av min lön på 16 868kr efter skatt per månad och valt att fördela den enligt följande.

 

Engångssumma som start med

20 000 sek och ett månadssparande på 2000 sek. Eftersom jag är 32år gammal så har jag valt att fördela så här:

32% Andel obligations- och räntefonder

68% Andel indexfonder

På dessa 11 fonder du rekomenderat för 2017:

Länsförsäkringar Global Indexnära

SPP Aktiefond Global

DNB Global Indeks

Sverigefond
Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Sverigefond
Avanza Zero

Tillväxtfond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära

Asienfond
Swedbank Robur Access Asien

Blandräntefond
Spiltan Räntefond Sverige

Blandräntefond
IKC Avkastningsfond

Kort räntefond
Swedbank Robur Penningmarknadsfond

Lång räntefond
AMF Räntefond Lång
Paralellt kommer jag även att månadsspara 300kr i månaden på ett buffertsparkonto hos avaza till 0,5 ränta med fria uttag och 300kr i fysiskt guld hos auvesta.

Efter det kommer jag ha 1000kr kvar på mitt ISK varje månad för att investera i aktier tycker är intressanta och vill investera i.

Tycker du att det är en rimlig portfölj om man tänker sig ett sparande på 10 år, är det något du tycker att jag borde göra bättre och ändra på?

 

Tacksam för svar.

MVH Daniel

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

I stora drag ser det bra ut, du skulle kunna välja två av globalfonderna istället för att ha alla tre. Jag hade även skippat Avanza Zero, det finns andra billiga sverigefonder som presterar bättre. Om du vill kan du även välja mellan TIllväxtmarknadsfonden och Asienfonden, i tillväxtfonden är det nämligen redan mycket Asien. Det ser rimligt ut för för en nybörjare.

Som nybörjare skulle jag dock inte rekommendera fysiskt guld, det tillkommer mycket avgifter där så den rekommenderas när man har större summor. Vill du ha exponering mot guld finns bl.a. fonden Pacific Precious A vars förvaltare Jan intervjuade här:

Investera i guld? Om guldets vara eller icke vara i sparandet…

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-10 klockan 22:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.