Starta portfölj nu eller vänta på börsdipp?
Sök:

Starta portfölj nu eller vänta på börsdipp?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann

ställde för sedan frågan: Starta portfölj nu eller vänta på börsdipp?

Hej!
Vi har idag ett buffertsparande som vi valt att ta hälften och göra ett långsiktigt sparande av, genom nybörjarportföljen. Nu är ju frågan om vi ska ha kvar pengarna på ett sparkonto med en viss räntesats i väntan på att börsen ska gå ner (vilket den väl borde?) eller kan man vara trygg med en bra höjning över tid även vid köp i börstopp eller åtminstone börsuppgång?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ingen av oss vet när dippen kommer komma, risken är att man förlorar massa pengar för att man inte investerar och det fortsätter gå upp. Läs denna artikel för resonemang:

Nej, det går inte att förutsäga framtiden!

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Börsdippar, stora som små, är något som alltid kommer att inträffa. Ungefär var tionde år kan man räkna med en större krasch. Börsen är högt värderad och en del säger att en krasch är på väg, en del säger att det inte är det. Hur ska man agera då? Är man orolig behöver man inte ha alla sina sparpengar på börsen i form av aktiefonder. Du kan ju ha en större del räntefonder som skyddar portföljen i händelse av en börskrasch. T ex nybörjarportföljen har 40% räntefonder och 60% aktiefonder. Du kan givetvis öka räntefonderna ännu mera och invänta en börskrasch – och då börjar du sälja av räntefonder för att köpa mer aktiefonder.

Till syvende och sist handlar det om hur mycket risk du är villig att ta. I ett långt perspektiv, t ex 10 år eller mer, kan du gott ha lite mindre räntefonder i din portfölj.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  >Nu är ju frågan om vi ska ha kvar pengarna på ett sparkonto med en viss räntesats i väntan på att börsen ska gå ner (vilket den väl borde?)

  Hur bedömmer du att börsen gått ner ?
  Ska index gått ner en viss procent eller ska vissa aktier nått ett visst pris ?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Benny
 2. Vit pil

  Jag är också nyfiken på den här frågan, har också en hel del pengar sittande på sparkonton och drar mig för att sätta igång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-11 klockan 13:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.