Starta RikaTillsammansportföljen med 30 000 SEK?
Sök:

Starta RikaTillsammansportföljen med 30 000 SEK?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

Den här artikeln publicerades 2017-09-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Starta RikaTillsammansportföljen med 30 000 SEK?

Jag har sedan i våras börjat spara i Nybörjarportföljen men vill också ha en mer långsiktig plan och RikaTillsammans-portföljen verkar intressant. Dock har jag inte så stort kapital att starta med. Till årsskiftet beräknar jag att ha ca 30 000 att investera i den förenklade RikaTillsammans-portföljen och sedan kan jag spara 5000/månad. Min fråga är om det är för lite startkapital? Är det bättre att spara ihop ett större startkapital först och sedan starta portföljen?

Som jag har förstått det är det smidigaste att månadsspara de delar av portföljen som innehåller indexfonder eller korta räntefonder alternativt bara som kontanter och sedan köpa guld och långa obligationer vid ombalansering 1-2 ggr/år. Med ett mindre startkapital kommer ju månadssparandet att förskjuta 25%-fördelningen ganska mycket.

Tack för en bra blogg! Dina resonemang känns väl underbyggda och väger även in meningsmotståndarnas åsikter vilket känns ärligt.

/Martin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om jag inte minns helt tokigt så rekommenderade inte Jan riktillsamans portföljen för portföljer under 250 000 pga alla omkostnader osv för att köpa guld/silver osv.

Ett förslag vore att kanske göra en omstrukturering av nybörjarportföljen till riktillsamans beroende på hur mycket kapital du har i nybörjarportföljen.

Nybörjare jag inte helt. insatt men jag antar att när du köper tex guld så är det bättre att handla i en klumpsumma ifall du köper fysisk likt Jan rekommenderade att görs från Baltikum pga transport kostnader osv.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du kan lässa följande från https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

Först och främst behöver du identifiera och sätta upp dina mål. Därefter behöver man titta huruvida den här strategin kommer att hjälpa till att nå de här målen. Om följande villkor är uppfyllda:

  • Du har ett perspektiv på minst 5 till 10 år, helst 20 år.
  • Du har en portfölj på minst 100 000 kr
  • Du är nöjd med en genomsnittlig avkastning om 6-8 % per år
  • Du är ok med en konservativ strategi som nästan aldrig kommer att slå börsindex
  • Du är ute efter en portfölj som bevarar och ökar kapitalet med avseende på risk och inflation.
  • Det är viktigare att ha en stabil långsiktig strategi än att maximera vinsten på kort sikt
  • Då tror jag att RikaTillsammans-portföljen kan vara intressant.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-03 klockan 21:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.