Starta spara
Sök:

Starta spara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Annika

ställde för sedan frågan: Starta spara

Hej!

Mina barn fick 5000kr var av mina föräldrar.
Vi själva sparar ca 300kr/barn i månaden. Nu är de på ett SBAB sparkonto med ca 0,5 ränta.
Nu tänkte jag starta ett spar i Lysa med en fondrobot. Ett spar som är långsiktigt för dem med hög risk, Vad hade du valt för andel fonder/aktier?

Är det bäst att sätta in de 5000kr från start och sedan månadsspara 300kr? Eller vad är bästa strategin?

Har länge tänkt fixa detta men blir ju inte av. Därför behöver jag en knuff framåt med :”Gör såhär” Så det blir av.

Ska även starta ett pensionsspar till mig själv På ca 500kr  (är 40 år) tänkte även där en lysarobbot, vad är bra fördelning Fonder/aktier då? Kommer inte använda de pengarna förrän pension.

Pengar som ska användas till spar och husrenovering vad är bra fördelning fonder/aktier då?

Är inte så insatt och aktiv och kommer inte bli det heller men vill ju ändå spara ”smart”

Tack på förhand/ Annika

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej kör antingen 90/10 i lysa eller 100/0. Aktiefonder/räntefonder. Kör in allting på en gång. Man kan även köra allt i länsförsäkringar global indexnära om man väljer 100/0 för att lysa är bäst när man har räntefonder i portföljen också. Pga automatisk ombalansering som annars kräver excelfil osv.

För spar och husrenovering 20/80, eller 10/90. Om du vill ta risk och vara medveten om att du kan förlora iaf  10-15% i en börskrasch likt 2008. Annars kan man bara ha det på banken. Jag skulle undvika sparkonto pga det finansierar dåliga lån även om man har insättningsgaranti. Lysa hållbar finansierar bättre lån.

90/10 är det närmre -60% eller så om det var 2008.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-15 klockan 09:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.