Startbelopp månadssparande
Sök:

Startbelopp månadssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Addi

ställde för sedan frågan: Startbelopp månadssparande

Hej!

Jag har precis börjat månadsspara enligt tips på bloggen. Har egentligen flera frågor.

1. Har ett belopp på vanligt sparkonto idag utöver ”bufferthinken” som jag inte vet vad jag skall göra med. Skall det sättas in på ett ISK direkt? Är rädd att jag köper på topp med detta startkapitalet. Är det bättre att sprida ut insättningen(ex 10.000 varje månad i 10 månader istället för 100.000 vid ett tillfälle?)

2. Har startat 2 olika ISK konto med olika tidshorisont. Ett för 3-5 år samt ett över 10 år. Är detta onödigt då ränta på ränta effekten blir lägre med mindre belopp på kontot?

3. Tips på vilken fond som skall användas för privat pensionssparande? 20 års tidshorisont.

tack för hjälp!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Addi

 

Fråga 1

Här tycker jag att du själv nästan redan svarat på frågan du känner dig orolig att du kommer att köpa på toppen, då är det kanske bättre för dig att sprida ut det över 10 månader. I senaste avsnittet 97 tar Jan och Caroline upp lite ang toppar https://rikatillsammans.se/avsnitt97/ spola fram till 14:51 men jag tycker att du ska titta på hela avsnittet.

Fråga 2

Här har Jan gjort ett otroligt bra verktyg samt förklarat hur ränta på ränta fungerar.

https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

ISK konton med olika tidhorisont tycker jag är bra då får man bättre överblick samt så har man olika mängd aktier räntepapper etc beroende på hur lång tids horisont man har på sitt sparande

example på tidshorisont, men allt beror på hur stor risk du är villig att ta med dina pengar. exemplen nedan är hur jag skulle göra, men jag är själv ganska riskbenägen. Du måste hitta din egna risknivå så att du kan sova om natten som Caroline brukar säga :)

3-5 år  20-30% aktier 70-80% räntefonder, detta förutsätter att man inte spara till ett boende, då kan jag tycka att man ska ta en mindre risk.

Över 10 år 100% aktier

Fråga 3

Det är olika beroende på vad man väljer för investeringsstrategi. Här är några förslag att gå igenom och se om det passar dig

Personligen anser jag att det räcker långt med en global indexfond typ Avanza global och eventuellt en Sverige indexfond fond. Vill man gör det enkelt för sig men man får betala extra avgifter,så kan man använda robot tjänsten lysa.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar, vill bara tillägga en sak på fråga 2:

  Ränta på ränta effekten kommer aldrig påverkas om du har fler konton, den är den sammansatta summan av alla konton som ränta på ränta effekten sker på.
  Så om du har 1 eller 10 konton spelar ingen roll för ränta på ränta effekten, däremot kan det vara en bra mental bokföring att ha sparandet i olika ”hinkar”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-23 klockan 20:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.