Starthjälp
Sök:

Starthjälp

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

ställde för sedan frågan: Starthjälp

Jag är en kille på 18 år som inte har sparat något tidigare i livet. Jag bestämde mig för två månader sedan att jag skulle börja spara och har gjort detta genom att investera 1000 kr i månaden i Avanza auto 5. Pengarna har visserligen ökat bra men jag undrar om det finns bättre sätt att starta sin ”sparkarriär” på. Tanken är att jag i framtiden i och med att jag slutar skolan och lönen ökar ska spara mer och mer och tillslut om väldigt många år förhoppningsvis kunna leva på sparpengarna. Jag undrar även lite hur man ska tänka i framtiden och hur samt när man ska ändra typen av sparande. Jag har läst på sidan och har en liten uppfattning om tanken bakom en buffert och ”pengamaskin” men har svårt att koppla och applicera det till mitt eget liv. Tack på förhand och tack för övrig för en väldigt bra och inspirerande sida.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Härligt att du börjar spara redan nu, du har verkligen tiden på din sida :)

Gällande hur man ska lägga upp sitt sparande får man utgå från sig själv. Vill du flytta hemifrån efter gymnasiet kanske? Då kan fokus ligga på att spara pengar till en kontantinsats. Att flytta hemifrån är dyrt även om man hyr lägenhet och inte köper. Möbler, försäkring med mera kostar ofta mer än man tror så det kan vara skönt att ha en del avsatt till det.

Att spara ihop ett kapital att leva på är ett härligt mål som många strävar efter, friheten där. Kan tipsa om att kika på de föreslagna portföljerna som skrivs om på bloggen, i ditt fall som planerar en långsiktig strategi kan Globala Barnportföljen passa bäst då den har en sikt på 10+ år.

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Gällande buffert så är det ett sparande som du kan ta av vid oväntade utgifter. Det kan vara till exempel om du skulle behöva köpa en ny mobil oplanerat, tandläkarräkning och såna grejer. En buffert bör du inte ha på börsen utan snarare i ett sparkonto lättillgängligt. Hur mycket buffert man behöver beror på en själv. Om man bor med föräldrarna och har låga levnadskostnader behöver den kanske inte vara lika hög som om man har fyra barn och en gård med massa kossor t.ex.

Hoppas det blev mer tydligt! Vill du har mer tips om sparande och träffa jämnåriga med samma intresse kan jag tipsa om Unga Aktiesparare. Finns lokalavdelningar i hela Sverige och organiserar träffar, ger ut en medlemstidning och har en podd som heter Aktiekompisar. Mycket inspiration för unga helt enkelt!

Lycka till och säg till om du har fler frågor!

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-23 klockan 20:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.