Statistik: Nyproduktion
Sök:

Statistik: Nyproduktion

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Wilhelm

ställde för sedan frågan: Statistik: Nyproduktion

Hej! Jag har skrivit förhandsavtal på ett nyproducerat radhus (tillträde mars 2022) i ett attraktivt område för en rimlig peng och där nyckeltalen i föreningen ser bra ut för att vara nyproduktion. Det är Veidekke som bygger.

Nu undrar jag: Finns det någon statistik där det går att se vad värdeökningen (eller minskningen) brukar vara för nyproduktion? Något snitt?

OBS: Vi har inte köpt i syfte att göra pengar utan för att vi vill bo precis där det byggs.. Däremot är det kul med värdeökning eftersom belåningsgraden sjunker osv plus att det såklart är kul att kunna sälja med vinst den dag det ska säljas. Så alla kommentarer om ”Man ska inte spekulera i bostäder” undanbedes eftersom jag är medveten om riskerna.

 

Med vänlig hälsning,

 

Wilhelm

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Rent teoretiskt borde värdeökningen följa inflationen. Eftersom bostadsmarknaden är reglerad gäller detta definitivt inte fastigheter eller bostadsrätter.

Mängder av orsaker påverkar marknaden. Exempelvis räntan, skatter, ränteavdragen storlek, etc. Dessutom inte minst utbudet av fastigheter i förhållande till efterfrågan. Vi har haft en extrem befolkningstillväxt några år vilket givetvis dragit upp efterfrågan.

Även om jag tror mig vara en hyfsad ekonom har jag personligen aldrig kommit på tanken att göra en prognos på min egen villa. Jag kan däremot titta i  backspegeln.

Villan är 40 år gammal. Först stod värdet still. Sedan kom en lågkonjunktur och värdet sjönk något, men började sedan att återhämta sig. Därefter kom en finanskris i början på 90-talet och värdet sjönk som en sten, långt under produktionsvärdet. Sedan en  långsam återhämtning, och till slut en fullständig prisexplosion de senaste 5-10 åren. Gär man man ett diagram av detta blir linjen uppåt inte speciellt rak…

Bostadsrätter har dessutom den egenheten att de brukar stiga extra mycket i uppgång och sjunka extra mycket i nedgång.

Vill du till varje pris göra en kalkyl använd dig av Riksbankens mål på inflation  2 procent . Bilr ökningen större så gläd dig. Blir den mindre så härda ut, värdet brukar komma tillbaka.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Alltså, nya bostäder följer bostadsmarknaden som alla andra bostäder. Och som Nestor skriver så går det inte att förutsäga eftersom det är så många faktorer som påverkar. Man kan ju vara nyfiken men det är ingen idé att göra några beräkningar på ett framtida värde.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-01 klockan 10:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂