Statistikens "makt" - hur balansera den till/i min vardag?
Sök:

Statistikens ”makt” – hur balansera den till/i min vardag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Åsa

ställde för sedan frågan: Statistikens ”makt” – hur balansera den till/i min vardag?

Hej Jan.

Uppskattar bloggen supermycket!!!

Har en önskan: att du kommunicerar mer av även de vanligaste resonemangen/tolkningarna runt statistik du hänvisar till.

Varför? Jo, då hjälper du mig som inte är statistiskt kunnig att hitta en slags balans i vad statistiken betyder för mig, in i min vardag. De olika vinklingarna du då presenterar på statistiken du nyss lagt fram, blir som en färgpalett utifrån vilken jag kan hitta statistikens betydelse för mig – min färg.

Exempel (rörande en statistiksiffra som jag tror att jag förstår): i poddavsnitt #53 och #54 (misstag ni har gjort) nämner du att du har fått div statistik från en storbank som visar att 90% av deras sparare bara har en aktie (ofta Telia). Här hade jag uppskattat om du kompletterat med resonemang såsom exempelvis att den banken har ju i och för sig inte koll på om deras sparare har aktier på någon annan bank/förvaringsinstitut. Varför? Jo, det resonemanget gör att spannet/skalan av tolkningen av statistiken kan vara allt från att den storbankens kunder inte kan något om riskspridning till att den storbankers kunder har varit smarta och valt att handla aktier hos någon annan (men de behåller sina ga Teliaaktier ett tag till då de förmodligen köptes före isk lanserades). Ur storbankens perspektiv kan man tolka statistiken som att de är synnerligen dåliga på att sälja produkten/tjänsten ”aktiehandel” till sina kunder eller att storbanken har en fantastisk potential att öka sin lönsamhet genom att sälja in befintliga produkten/tjänsten till den slumrande kundbasen.

Alltså: jag uppskattar att få en färgpalett av resonemang runt statistiksiffror, för då kan jag lättare hitta min(a) färg(er).

Bloggens vinning: om du gör detta ännu mer tror jag att bloggen kan få ut sina budskap ännu mer och kanske tom attrahera ännu fler. Och såna som jag skulle inte bara ”dissa” (bortse från) statistiksiffror (OBS sharpkvoter är ok…;-)…). Vi skulle kanske kunna ta ännu bättre beslut i våra respektive vardagsekonomier. Ev skulle en utökning av detta arbetssätt även generera en slags automatisk självsanering av onödig statistik, dvs om du som kan statistik inte hittar några vardagslivsresonemang (färgpalett) runt statistiken så är den ointressant för oss andra eller så är den klockren (en färg) och just därför ska den kommuniceras…;-).

Jan – är det görligt?

 

Med vänlig hälsning,

Åsa

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vill bara kommentera att visst finns det exempel som Teliaaktien. Dock tror jag ändå att de är begränsade. För Jans resonemang spelar det ingen större roll om procentsatser är 90 eller 80.

Bankerna är vistdrivande företag precis som vilken ICA-butik som helst. Swedbank tar nu 99 kr i minimicourtage för samma aktieköp som någon annan bank tar 20 kr för, eller ännu lägre. På grund av kundernas trögrörlighet kommer man undan med detta. Som kund måste man därför ”vara på hugget”.

Jag tycker att Jans palett fungerar bra. Skulle han vidga den tar det tid, och tid är pengar. Han får ju inga  statliga eller kommunala bidrag för denna blogg. Personligen är jag tacksam för det som skrivs, och är nöjd. De färger som saknas måste man fylla i själv.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Nestor, tack för dina reflektioner!

  Vad bra att du känner dig nöjd och att du känner att du kan tolka all statistik själv så den blir användbar för dig i dina ekonomiska vardagsbeslut.

  Jag önskar att jag kunde det.

  Ha en bra dag!
  Åsa

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Åsa
 2. Vit pil

  Hej Nestor och tack för ditt engagemang!

  Det är alltid trevligt att höra andras åsikter – utbyte är oftast av godo och denna blogg har ju det i sitt DNA – det är toppen!

  I dina två första meningar visar du hur du tolkar poddavsnitt #53&54’s statistik som Jan refererar till – Jan säger ”ofta” i podden och du säger ”begränsade”. Det är stor skillnad mellan era tolkningar av samma statistisk, tycker jag. Å andra sidan kan man ju säga att ordet ”ofta” representerar ett visst antal och det antalet kan man ju då kalla för ”begränsade”. Förvirrande för vissa (som mig) och självklarheter för andra. Och det är just därför jag önskar att statistisk på denna blogg presenteras ännu mer tillsammans med resonemang/tolkningar – en färgpalett – som hjälper mig att greppa statistiken så jag kan ta ännu bättre beslut med min ekonomi.

  Vore fint om du kan utveckla vad du menar med att ”för Jans resonemang spelar det ingen större roll om procentsatser är 90 eller 80”?

  Du nämner att banker är vinstdrivande och har prislistor precis som mataffärer, det har inget med min ursprungliga fråga att göra. Dock håller jag med dig att kunder generellt ska vara observanta på priser och välja leverantörer aktivt – en bra strategi även för val av handelsplattform för ex aktier. Men känns som inlägget hör hemma någon annanstans på bloggen/internet.

  I slutet uttrycker du att bloggen inte ska vidga sin palett för det kostar tid och det är pengar och Jan har inga kommunala eller statliga bidrag för bloggjobbet. Hur tänker du då? Har du beaktat i din kalkyl att Jan är en hejare på statistik och van kommunikatör? Nu vet jag inte i detalj hur Jan jobbar men om han i sina befintliga arbetsrutiner lägger till två kontrollfrågor för varje statistik han funderar på att referera till på bloggen så skulle han komma långt och det skulle kanske ta honom 10-20 sekunder att besvara de två frågorna.

  Du nämner i samma stycke som Jans oavlönade bloggande, att du är tacksam och nöjd med det som ges på bloggen i nuvarande form och vill man något mer så får man ta reda på det själv. Det är toppen att du är nöjd Nestor! Jag har fått uppfattningen att Jan är mycket öppen för andras tankar och idéer och lyssnar gärna och lägger till och justerar där han tycker är lämpligt på bloggen. Sen är det självklart att han måste prioritera sina resurser så livet fungerar för honom och hans familj. Jag tror att Jan gillar utveckling även på områden där han inte kan räkna hem insatserna i direkta pengar för jag tror att han drivs av andra värden också. Men, det är vad jag tror – ska bli spännande att höra Jans egna reflektioner på min ursprungsfråga (om/när han tar tid att svara).

  Med vänlig hälsning,
  Åsa

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Åsa
 3. Vit pil

  Tack för feedbacken. Ska försöka göra det i kommande avsnitt! :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-26 klockan 08:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.