Storbank vs nischbank
Sök:

Storbank vs nischbank

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christer

ställde för sedan frågan: Storbank vs nischbank

Hur ska man resonera kring traditionell storbank vs aktörer som Avanza och nya mindre nischbanker? Själv har jag kommit på mig med att ha en ganska stor summa stående på ett helt vanligt bankkonto i en fristående gammal Sparbank, faktiskt mest eftersom det har tagit emot mentalt att flytta över merparten av pengarna till exempelvis Avanza och där ett +sparkonto med högre ränta. Man inbillar sig att det kan finnas fördelar i form av bemötande och villkor i den traditionella banken om man i framtiden t.ex. ska fixa bolån eller annat där – dvs. att man på vissa sätt kan tjäna på att vara \”storkund\” (eller något ditåt), samt att säkerheten kan vara större om man har ganska stora belopp i åtminstone två olika banker. Men detta tänk är kanske rysligt gammalmodigt i dessa föränderliga tider? Vore tacksam för spontana synpunkter i detta udda ärende.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Min erfarenhet är att det du ”förlorar” i erbjudande genom att inte vara s.k. storkund hos en bank får du igen av bättre avkastning, lägre avgifter, och genomgående bättre bemötande från den andra nischbanken. Jag som redan har ett bolån hos en storbank fick veta att jag minsann kunde få ner min ränta med X om jag bara flyttade in mitt pensionskapital till dem. Men efter en beräkning av vad deras pensionslösning kostade i ökad avgift så visade det sig att det rent nettomässigt skulle bli en sämre affär. I synnerhet om man tänker sig att lånet minskar över tid och att pensionskapitalet ökar med tiden.

Diversifiering är bra, ha många banker. Jag har 5st: en storbank för lån & transaktionskonto, en nischbank för bufferten, Avanza för ISK och privat pension och övrigt investerande, en annan leverantör av tjänstepension, och en utländsk bank i annan valuta för att dels diversifiera sig bort från kronan, men också för att undgå statens långa kleptokratiska fingrar om något skulle haverera (likt det som hände i ett visst land i södra europa där staten helt enkelt konfiskerade pengar från privatpersoners konton).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-03 klockan 11:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.