Storlek aktiva/lekhinken
Sök:

Storlek aktiva/lekhinken

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av KalleT

ställde för sedan frågan: Storlek aktiva/lekhinken

Hej, och tack för en super blogg(etc.)

Vi har tidigare inte tagit med ips/tjänstepension/ppm i passivahinken, endast sparande som inte är bunden till pension. Vårt ”problem” är nu att lekhinken kan tillåtas vara betydligt större än tidigare(ca: 6ggr).

Lekhinken har i ärlighetens namn varit lite över gränsen tidigare, men nu har den plats att växa, kul!
Hur tänker ni om detta? Skall man/bör räkna hela passiva eller bara det som inte är pension?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag resonerar så här:

 • Bufferthinken och mellanrisk-hinken har en önskat och beräknad storlek beroende på livssituation, försäkringar, arbete, eventuella mål (som bilköp etc), tidshorisonter, osv. Dessa två hinker behöver inte vara större än en visst belopp som jag har bestämt mig för. Allt månadssparande som är över beloppen kan bara flyttas in i den passiva hinken. Självklart borde man då och då se över storleken av både buffert och mellanhinken och anpassa efter ändrat behov/mål/tidhorisont. Risken får stanna samma.
 • Passiva hinken ska INTE maxas. Har ska bara allt in som är över och som jag inte har något annat mål för tills jag går i pension och kanske också långt därefter.
 • Lekhinken däremot kommer jag sätta ett max belopp på. Precis som med bufferten och mellanhinken. Storleken blir lite beroende på livssituationen också. Skulle jag blir framgångsrik och få några vinster så flyttar jag allt kapital över maxbeloppet till passiva hinken istället. Då har de pengarna ”lekt färdigt” och får växa i den passiva hinken istället. :)

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för din respons.
  Ja, något tak för passivahinken sätter jag inte. Jans riktlinje för lekhinken är 10% av passiva hinken för att ha en balanserad risk i sitt sparande.

  Min fundering är dock att efter den senaste uppdateringen, där det tydligare framgår att man i passiva skall räkna in tjänstepension PPM och IPS, så kommer det att göra att storleken på lekhinken tillåts bli betydligt större.
  Den blir då nästan 2/3-delar av passivahinkens icke pensionsrelaterade kapital.

  Från och med nu går allt sparande/investerande till passiva hinken så den kommer att börja dra iväg nu, hitintills bara lagt 10% av hushållets inkomst till denna. Detta kommer att göra att storleken på lekhinken kommer kunna ökas i vilket fall som helst.
  Kan tillägga att frugan kommer att börja löneväxla en ganska aktningsvärd summa fortsättningsvis också(till en globalbarnportfölj modell 2020 på Avanza).

  Buffert, 3 månaders fasta utgifter i kontanter/sparkonto, och snart 3 månader i en ”Försiktiga portföljen”, samt överfull mellanriskhink i form av bundet kapitalöverskott i huset(ett antal ”millar”) och ca:1,5 års utgifter fördelad i en Rikatillsammansportfölj på Nordnet och en Nybörjarportfölj på Avanza.

  Tusen tack till Jan och Caroline för allt arbete som ni har lagt ner, rikatillsammans.se och kostdoktorn.se(tips, lägg 50 minuter och kolla på Andreas föredrag ”Matrevolutionen, ät dig frisk med riktig mat.) har verkligen gjort skillnad i mitt liv.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  KalleT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-26 klockan 16:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂