Storlek på mellanriskhinken
Sök:

Storlek på mellanriskhinken

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

ställde för sedan frågan: Storlek på mellanriskhinken

Jag gillar tänket med fyra hinkar, men tycker det är väldigt svårt med mellanriskhinken.

Det står att man ska beräkna den på samma sätt som bufferthinken, men betyder det att man ska tänka på den som ett skydd mot långtidsarbetslöshet eller -sjukskrivning? Vad har man då för ersättningsnivåer? Hittar ingen tydlig information om det.

Det slår väldigt mycket på hur mycket som ska finnas i den hinken jämfört med passiva hinken, och lägger man för mycket i mellanriskhinken går man ju miste om avkastning på längre sikt.

Exempel med två vuxna i hushållet: om vi båda får ca 10000 kr/mån i ersättning från år 2 och räknar på 5 år blir det ju 2 pers x 4 år x 12 mån x 10000 = 960000, alltså nästan en miljon i skillnad mot ingen ersättning alls. Och att båda skulle bli borta från arbetsmarknaden så länge känns väldigt osannolikt.

Skulle därför gärna se ett räkneexempel i artikeln, och kanske lite mer utförligt resonemang kring hur man ska se på syftet med mellanriskhinken.

Tack annars för en fantastisk blogg! Har varit en riktig game changer för mig :).

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Som jag skriver i artikeln så skulle jag säga:

 • Bufferthinken – 1 års utgifter minus alla garanterade inkomster.
 • Mellanriskhinken – 3-7 års utgifter minus inkomster (placeras i en 60/40-portfölj, målavkastning ca 4-5 % per år)
 • Passiva hinken – 90 procent av resten, (placeras i en 90/10-portfölj)
 • Aktiva hinken – resterande pengar
 • Sedan är det ingen naturlag så gränserna behöver naturligtvis anpassas så att det fungerar i ens egen ekonomi.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är också lite förvirrad ang detta. Jag har landat i att använda mellan-hinken som någon form av målsparande/konsumtion typ. Buffert fyller kortsiktigt behov, och sen har jag 90/10-100/0, beroende på veckodag (svårt att bestämma mig) som långsiktigt sparande.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo, målsparande funderade jag också på hur man ska få in i hinkstrukturen. Det ser jag nu som ”separat månadssparande” på rätt kort sikt eftersom det rör sig om semester, bil etc.

  Men mellanriskhinken beskrivs ju som att man ska kunna leva av den plus bidrag i fem år – i så fall blir det något helt annat.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper
 2. Vit pil

  Hej!
  Jag använder mellanhinken som både uppskjuten större konsumtion och en buffert ifall något skulle inträffa att jag behöver större summor över en längre tid.

  Sedan får man tänka över lite själv, hur mycket skulle jag behöva om något inträffade, hur ser min budget ut om jag slimmar den så mycket det går och sedan ska jag leva på mina besparade pengar. Där kan man själv räkna ut hur mycket du egentligen behöver per år för att klara dig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-22 klockan 22:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.