större andel stockholmsbörs i portföljen?
Sök:

större andel stockholmsbörs i portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristoffer

ställde för sedan frågan: större andel stockholmsbörs i portföljen?

Hej. Kan någon kort argumentera för varför jag inte bör öka andelen i min portfölj med svenska indexfonder och minska globalfonder. Upplever att Six30rx och sixprx haft bättre utveckling än globalfonder, ffa i sämre börstider. Idag är Stockholmsbörsen lägre värderade än de amerikanska? Tänker främst på PE och direktavkastningen i förhållande till vinst.

Mitt innehav idag fördelat knappt 500 000kr

Länsförsäkringar global index 30%

Avanza global 30 %

Swedbank Robur Access asien 10%

spiltan investmentbolag 10%

seb Sverige indexfond 5%

avanza Zero 5%

spiltan högräntefond 5%

spiltan räntefond kort 5%

Anledning till den höga delen Avanza produkter är tillgången till förmånliga lån.

Trevlig söndag, Kristoffer

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Förstår jag dig rätt: Har du lånat i svenska kronor för att placera i utländsk valuta i form av fonder. Trevligt om både börskurser och valuta går åt rätt håll, men ett giftpiller om motsatsen inträffar.

Jag hoppas att lånet är på en låg nivå. Belåning av aktier innebär alltid en risk.  Att späda på den genom att dessutom ta en valutarisk känns riskfyllt.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Lånet är endast 10% av Avanza fonderna alltså knappt ett par procent resten är egna pengar.

  Huvudfrågan är om inte Stockholmsbörsen är en bättre placering än en väldigt stor del i staterna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
 2. Vit pil

  Lånet är endast 10% av Avanza fonderna alltså knappt ett par procent av den totala portföljen. Också i dagsläget till 0% ränta.

  Frågan i huvudsak är om inte Stockholmsbörsen borde ha en större andel än placering i globala fonder med vikt mot staterna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
 3. Vit pil

  Hej!

  Jag skulle säga att nackdelen att lägga allt på Stockholmsbörsen är att du inte har samma riskspridning.
  Men absolut har Stockholmsbörsen gått väldigt bra över tid, du slipper valutarisken i form av aktier i andra länder. Men högre risk i form av att det bara är Sverige, något kan alltid hända Sverige som inte händer i resten av världen.

  Det är något man får överväga hur man vill göra.

  Har en kommentar på dina två globalfonder, Länsförsäkringar och Avanza Global har samma innehav då dom följer samma index, så lika bra att ha allt i Avanza Global då den är billigare!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-21 klockan 10:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.