Större exponering mot Sverige än 10 %?
Sök:

Större exponering mot Sverige än 10 %?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

ställde för sedan frågan: Större exponering mot Sverige än 10 %?

Hej! Så här ser mitt fondinnehav i Avanza ut, det är en variant av modellportföljerna i denna blogg.  Jag sparar på flera decenniers sikt.

PLUS Småbolag Sverige, 5 %

Länsförsäkringar Global, 70 %

Avanza Emerging Markets, 10 %

Spiltan Aktiefond Investmentbolag, 5 %

AMF Räntefond mix, 10 %

Jag är inte så kunnig, så detta är gissningar, jag kan använda fel termer etc:

Portföljen har endast respektive 5 % i PLUS Småbolag Sverige, och Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Skälet är att jag vill ha högst 10 % exponering mot Sverige. Hittills har jag inte hört något vettigt argument för större exponering mot Sverige, förutom att det är bra att ha viss exponering mot sin egen valuta. Har för mig att LYSA har betydligt högre Sverigeexponering.

Nackdelen är dock att portföljen blir plottrigt: 5 % ger ju inte så stort utslag på portföljen. Dessutom verkar dessa två fonder avkasta betydligt bättre än övriga (de senaste 3 månaderna: 18,5 % resp 14 %).

Är fördelningen bra, eller är större exponering mot Sverige att föredra?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ungefär samma upplägg som jag kör fast jag har 15% Tillväxtmarknader och 5% SEB Index sverige och ingen räntefond.

Jag har dock funderat på om det verkligen är rätt att vikta enligt MSCI baserat på Market cap. Om man antar att man inte kan förutsäga marknaden borde man inte isåfall vikta alla länder lika istället?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja. Att vikta USA och exempelvis Grekland lika känns inte helt optimalt…
  .

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Intressant diskussion! Men jag är osäker på om den med min fråga att göra?🤔

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Jonas.

Det finns ingen rätt eller fel. Vilken fördelning du väljer är det upp till dig själv. Om vi ska titta historisk då ska man ha 100% aktiefonder långsiktigt. Nr.2 ska man ha 100% Sverige index eller Dnb norden indeks fond. Det är de marknader som har utklassat global index historisk. Att hålla på med 10-15% Sverige kommer det knappast märkas på total avkastning i hela portföljen. Sveriges och norden index är lite högre risk långsiktigt men möjlighet till betydligt högre avkastning om historiken skulle bli lika dan  som senaste 30-40 år. Om man tror på det så ska man övervikta Sverige eller ännu bättre norden index Dnb norden indeks ordentligt i portföljen. Det är likadant med tillväxtm index om man trir på den räcker det knappast 10% i portföljen. Då borde man satsa 25% i den. Om man skulle välja satsa 100% i billiga Dnb Norden index tycker jag att det är riktigt bra riskspridning då majoriteten avsmåspsrarere slår knappast Avanza Zero både i avkastning och riskspridning.  Jag kör själv 100% global index då det är lite tryggare men om man ska jaga högre avkastning än global index då är det Dnb norden indeks mycket bättre val långsiktigt. Möjligheten är högre att överavkasta global index och tom lite billigare totalt. Sparande på 8år och mer borde man inte vara rädd att ta lite högre risk och välja norden index fond. Själv har jag haft olika landsfördelningar innan under alla dessa år men tror riktigt stark på norden indeks  då man går betydligt bättre branch spridning än att enbart köra Sverige. Global känns tryggast. Då är det till var och en välja hur man vill ha det själv. Men några % hit och dit i portföljen Sverige/tillväxtm kommer det knappast påvärka din total avkastning då du ändå har 70-80% global  index i en sådan fond portfölj. Lycka till.

Mvh.jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack!😀

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 2. Vit pil

  Tack för bra svar. Vad tror du om att enbart satsa på svenska investmentbolag och svenska småbolag för att maximera avkastningen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Från 90-talet har USD fluktuerat mellan 5 och 10 kronor. Enorma svängningar. Euron har varierat mellan 8 och 11 kr.

Att en 20-åring har 100 procent globalt har jag inga problem med, om hen så vill. Att en 80-åring som är beroende  att lyfta på sitt sparande är lika exponerad tycker jag däremot är fel. På lång sikt jämnar valutakurserna ut sig. På kort sikt kan de få oönskade konsekvenser.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Angående valutarisk!

 

Vilken är den bästa sverigefonden?

 

Mvh.jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vill bara påminna att Nordnet Superfonden har bytt namn och heter idag Nordnet Indexfond Sverige. Ingen superfond men en bra indexfond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Tack! Jag valde PLUS Småbolag Sverige, och Spiltan Aktiefond Investmentbolag,
  för att de listats som bland de bästa sverigefonderna på denna blogg:

  https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2020/

  Baserat på kommentarer i denna tråd, kan de dock ersättas Dnb norden indeks.

  Men det känns kontraintuitivt att byta ut akka mina fonder mot Sverige och/eller norden-index. Däremot lär jag öka mitt innehav i  PLUS Småbolag Sverige, och Spiltan Aktiefond Investmentbolag, till 20 %..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-18 klockan 13:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.