Större investering för nybörjare
Sök:

Större investering för nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carl

ställde för sedan frågan: Större investering för nybörjare

Hej,

Först och främst, tack för en fantastik hemsida med mycket bra information!

Jag är 27 år och har under mitt liv sparat väldigt lite i fonder/aktier. Har i dagsläget ungefär 150.000kr i totalt sparande fördelat i Handelsbanken Bospar, Handelsbanken Global Tema samt Swedbank bospar. Jag har aldrig varit aktiv i mitt sparande utan dessa pengar har endast stått på Handelsbanken/Swedbank med en månatlig insättning på några hundra kronor.

Jag sålde nyligen ett av mina bolag och fick in ungefär 2,5 mkr för detta. Dessa pengar sitter nu på ett konto på Handelsbanken i ett nyöppnat bolag där tanken är att investera stora delar av kapitalet i aktier/fonder på lång sikt. 20% kommer jag ha kvar som likvida medel i bolaget för att betala ut lön/kostnader.

Jag har som sagt aldrig tidigare involverat mig i aktier/fonder och hade nu gärna tagit emot lite tips om hur ni hade investerat detta, samt vilken väg ni tror kommer vara bäst rent skattemässigt då detta som sagt är bolagets vinst. Värt att säga är att jag på senaste tiden börjat läsa mer och mer om sparandet och tycker det är väldigt spännande och roligt och kommer även vilja lära mig mer framöver.

Stora delar vill jag spara ”säkert” kanske i nybörjarportföljen eller liknande med en tidsplan på 10-20 år (eller längre). Men mindre delar kan jag tänka mig att spara lite mer spännande/kortsiktigt/riskfyllt.

Tar gärna emot tips på vad ni tycker jag borde göra med mitt lilla privata sparande också, känns inte helt optimalt att fortsätta ha dessa liggandes där de är i dagsläget.

Hoppas ni orkar ta er igenom detta!

Tusen tack!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ett alternativ är ett kontakta en oberoende finansiell rådgivare för en så pass stor placering om man är osäker. I detta avsnitt intervjuar Jan oberoende  rådgivaren Henrik Tell.

Intervju med Henrik Tell om ekonomisk rådgivning & rådgivare

Vilken tidshorisont man vill ha gör den största skillnaden för vad som rekommenderas. Såhär har Jan rekommenderat kring de olika portföljerna:

Nybörjarportföljen:

 • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
 • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
 • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med

Den här portföljen är en ”lagom” portfölj med en balans mellan risk och avkastning. Den kommer ge en högre avkastning än RikaTillsammans-portföljen men lägre än den globala barnportföljen.

Globala Barnportföljen:

 • Passar på tidshorisonten 10+ år
 • Risk är hög, jag skulle bedöma den till 6 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 8 procent per år
 • Passar oerhört väl för långsiktigt sparande till barn och pension
 • Den kommer dock att vara skakig och den lär tappa 50 % i värde minst 2 gånger under en 15 års period.

Det här är portföljen som har högst risk och därmed sannolikt, över tid, kommer att ge bäst avkastning. Men det är också den portfölj som kommer att svänga mest och det är inte orimligt med nedgångar på uppemot 50 % i den här portföljen. Det är dock motiverat med det långa tidsperspektivet.

RikaTIllsammans-portföljen:

 • Passar på tidshorisonter från 2 år och uppåt
 • Risk är låg, jag skulle bedöma den till 3 av 7
 • Den förväntade avkastningen är ca 4,5 procent per år
 • Passar väl för att ha en positiv avkastning oavsett vad som händer på börsen
 • En väldigt komplex portfölj att sätta upp och jag rekommenderar inte den under 200 000 kr.

  Hoppas dessa hänvisningar kan ge dig lite klarhet!

  Hälsningar
  Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-11 klockan 15:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.