Större kontantinsats eller spara?
Sök:

Större kontantinsats eller spara?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar

ställde för sedan frågan: Större kontantinsats eller spara?

Hej! Jag och min sambo har precis skrivit på kontrakt för en lägenhet som vi får tillträde till om några månader. Köpesumman blev 1 725 000. Min sambo har även precis sålt av sin gamla lägenhet och gick där med ordentlig vinst och kommer sitta med ca 800 000 i fickan efter avbetalt lån.

Min fråga är vad som är smartast för oss (henne) att göra med dessa 800 000. Vi har lånelöfte för 85% av köpesumman.

Bör hon lägga in pengarna i bostadsköpet vilket skulle ta oss ner under 50% belåning direkt eller bör vi låna 85% och sen investera dom 800 000 för ett långsiktigt sparande?

Hur bör vi ammortera i båda dessa fall?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det handlar mest om er egen riskvilja och möjlighet att betala tillbaka lånen även om det krisar. Inte kul att sitta låst till en viss ort bara för att bostaden sjunkit i värde så att man inte har råd att flytta. Dessutom om det händer samtidigt som en börskrasch.

Under 50% belåning behöver man i princip inte gå, så mycket ”ska” bostaden inte tappa i värde. Då tjänar man oftast mer på att ha pengarna på börsen (i billiha breda indexfonder).

Om ni har god ekonomi med stor del sparande så kan ni ju gå upp i lån och investera pengarna som du säger.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle lägga in pengarna i bostadsköpet. Då slipper du amotera 2 % (ca 30 000) om året. Sedan kan du ta dessa + annat sparande och månadsspara istället.

Om du lägger in 800 000 kr och sedan 12 månader senare blir det tapp på 50 %. Klarar du av det?

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vi har inte så stora utgifter och väldigt stabila anställningar så jag har svårt att se ett scenario där räntan blir så hög att vi inte klarar av det även med 85% belåning. Dock så kan man ju alltid bli av med jobbet eller sjukskriven såklart… Vi kommer också sannolikt att vilja flytta om en 3-5 år.

Jag är ordentlig novis inom detta, började läsa på ordentligt om privatekonomi, fonder, räntor osv bara för ett par veckor sedan så jag vet inte riktigt vilka frågor det är jag bör ställa.

Vår väldigt preliminära plan nu är att gå in med så mycket att vi kommer under 70% belåning för att bara behöva amortera 1% och känna oss lite säkrare. Sen månadsspara mellanskillnad mellan ränta + amortering och snitträntan på 4,5% i en fond med låg risk, typ Spiltan Räntefond Sverige. Räntorna vi blivit erbjudna nu ligger runt 1,3% rörligt, sannolikt blir månadssparandet alltså drygt 2% i början.

På så vis har vi en egen ”försäkring” som vi kan använda att amortera av med om det krisar i framtiden.

Hur låter detta?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag hade hellre amorterat på lånet än att ha en räntefond. Du får omkring dubbelt så hög avkastning på amorteringen så som räntorna ser ut just nu (efter att man räknat in skatt på räntefonden och dragit bort lånebidraget från boräntan).

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Kommer ni vilja flytta till större (dyrare) bostad om 3-5 år? Isf så skulle jag nog amortera så mycket som möjligt. Det är lite kort tidshorisont för att sätta pengarna på börsen, och då är nog amortering det bästa sparandet.

  Dvs, om ni tror att ni kommer vilja använda så mycket pengar som möjligt för nytt bostadsköp inom 3-5 år, skulle jag maxa amorteringen. Kanske spara lite i aktiefonder också, men då inte ta med de pengarna som tillgängliga för bostadsinvestering.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 3. Vit pil

  Planen är att flytta till större och sannolikt dyrare om 3-5 år, antingen hus/radhus eller större lägenhet. Om det bästa är att maximera amorteringen, vore det inte bättre att gå in med 50% direkt och sen spara istället?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
 4. Vit pil

  Jo, om ni står och väljer mellan olika räntefomer (inklusive bankkonto) så är amortering det som ger bäst avkastning. Det finns högräntefonder som kan ge bättre, men de samvarierar med aktiemarknaden så de har högre risk. Bestäm hur mycket ni vill ha på ert buffertkonto för oförutsedda utfgifter och amortera resten.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 5. Vit pil

  Glöm inte att skriva samboavtal. Eftersom ni köpt ett gemensamt boende så delar ni 50/50 på det om ni går isär och saknar skriftligt samboavtal. Om hon satt in signifikant mycket mer pengar än du så kan det vara rättvist att hon får ut mer.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 6. Vit pil

  Då siktar vi in oss på ammortering :) Tack för all hjälp!

  Yes! Vi har redan pratat med jurist och kommer skriva skuldebrev och samboavtal.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-27 klockan 15:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.