Större summa att placera
Sök:

Större summa att placera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dalmas

ställde för sedan frågan: Större summa att placera

Hej

Jag har ärvt en större summa pengar och har i slutändan tänkt ha ca 75% investerat i börsen, både aktier och aktiefonder.

Just nu har jag ca 25% placerat.

Hur ska jag agera nu när läget är så svajigt? Jag är inte jättesugen på att investera varje månad nu. Är det ändå bäst att göra så för att inte missa när det vänder uppåt eller ska jag avvakta och gå in med större summor när (om) börsen går ner ännu mer?

Tack på förhand!

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle vara en betydligt mer försiktigt general.

Läs gärna den här artikeln på ämnet: Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Problemet med att avvakta är att man inte vet när botten kommer. När botten väl kommer så är köpa ungefär det sista man vill göra om man inte är erfaren. För precis så positiva som folk är på toppen, lika negativa är de på botten. Jag skulle således rekommendera att månadsspara in, men under en längre period. En genomsnittlig börskrasch ligger på mellan -37- och -50 procent över en period om ca 3 år. Så du vill inte ha en kortare period än så för att spara in alla pengarna.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Gå in på botten vettja

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Botten kan vara idag.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Jag skulle säga att en 10-månaders period är alldeles för kort. En genomsnittlig börsnedgång tar ungefär 2-4 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är ingen som vet vart börsen tar vägen på kort sikt. Investerar du varje månad så har du redan mjukat upp kurvan så att du minskar din risk. Då träffar du både bottnar ochdalar så att du hamnar på snittet mitt i.

Om du avstår från att köpa nu så kan du missa en uppgång. Om du köper allt nu kan du tröffa en nedgång. Det hopp man har som aktieinvesterare är att man på längre sikt bör stå som vinnare.

Du har redan bestämt att du vill ha 75% på börsen. Varför ska du hålla på att ändra den planen för att det svajar? Aktiemarknaderna svajar hela tiden. I så fall kanske du permanent skulle bestämma dig för en lägre andel istället.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag skulle rekommendera att månadsspara in resterande 50% under en tid på två år, sedan fortsätter du månadsspara från din lön, om sådan finns.

Att investera allt direkt är en väldigt hög och onödig risk som du lätt kan undvika med att månadsspara in summan.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-20 klockan 09:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂