Större summa pengar som ska placeras enligt passiva hinken
Sök:

Större summa pengar som ska placeras enligt passiva hinken

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lena

ställde för sedan frågan: Större summa pengar som ska placeras enligt passiva hinken

Jag har en större summa pengar, ca 800 000, som jag vill placera enligt principer för ”passiva hinken”. Jag har valt avanzas indexfond auto 6. Jag vill nu göra en plan för hur jag bäst överför större summor pengar dit. Allt på en gång? 100 000 i månaden? Borde jag fördela på andra indexfonder för passiva hinken?  Hur hade ni gjort?

Stort Tack för podd och blogg som gett mig mod, lust och kunskap att ta större ansvar för min och familjens ekonomi.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avanza auto 6 är väl inte en indexfond, det är en fond-i-fond-lösning / strukturerad produkt och kostar därefter.

Men för att svara på din fråga är det matematiskt / statistiskt korrekta svaret att gå in med allt på en gång direkt. Enligt hinkteorin är ju den passiva hinken för 10+ år framåt och då är det time-in-market till hög risk som gäller. Kontrollfråga: Du ska ju inte ha pengarna på 10+ år och det gör inget om det en dag efter att du satt in allt plötsligt rasar 40%, eller hur?

Sedan finns det väl ett annat svar som också tar in psykologi. Givet att man inte kan utesluta risken för att du i panik ändå säljer av allt efter att det störtdykt 40% i början (ett statistiskt felbeteende), så kanske du kan minska den risken genom att lägga in lite då och då, exempelvis 100k/månad eller liknande. Visst kan det råka bli så att du då efter 8 månader, när du precis satt in dina sista 100k, blir ett ras på 40%. Men då har du ju precis bara satt in 100k och det kanske känns mindre jobbigt. Är du orolig över sådant och/eller du tror att du kan falla för frestelsen att sälja i panik, kan det vara värt att fundera på att minska panikrisken.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Ok, tack för att du tog dig tid att svara. Det är långsiktigt spar som gäller ( minst 15 år) och planen är att inte drabbas av panik ;-). Kanske blir det en kombo, en lite större summa i uppstart och sedan putta in under några månader. Tack!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Lena

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-08 klockan 18:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂