Stort arv - gå "all in" eller fördela över X antal år?
Sök:

Stort arv – gå ”all in” eller fördela över X antal år?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David

ställde för sedan frågan: Stort arv – gå ”all in” eller fördela över X antal år?

Hej,

Jag har ärvt drygt 5 mkr, placerade för närvarande i utländska aktier i utländsk bank. Utöver det affektiva värdet som aktieportföljen innebär, vilket gör det är jobbigt för mig att ta beslutet att sälja allt och börja ”från scratch” (vilket jag egentligen vill göra), har jag svårigheterna med att pengarna inte finns i Sverige.

Men om vi lämnar dessa frågor åt sidan och ponerar att jag har hämtat hit hela summan och att jag avser placera det i – låt oss säga – globala barnportföljen, har jag följande fundering:

Vad är smartast, att gå ”all in” och placera allt på en gång enligt barnportföljen, eller börja med allting placerat i lågriskräntefonder och flytta ex 1 mkr/år till barnportföljen för att sprida ut risken? Jag vill nämligen inte råka pricka en högkonjunktur med efterföljande börskrasch och 15 års återhämtningsperiod för att komma tillbaks till det jag har i händerna nu…

Vänliga hälsningar,
//David

 

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag kan läcka att söndagens avsnitt handlar om det här ämnet. :-)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Jan!

  Då vet jag vad jag ska se fram emot i helgen :)

  Jag gissar att det handlar om investeringstakten och inte om den internationella aspekten i frågan? (även om jag förstås också är intresserad i det, att veta om det är klokast att fortsätta förvaltningen där pengarna finns nu – Spanien – eller att ta hit dom och börja om här, med alla inblandade skattemässiga frågor, ISK-alternativet som inte finns i Spanien osv.)

  //David

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag har några reflektioner. Precis som nämns ovan så är du redan nu orolig för den risk du har i det som pengarna är investerade i och då borde du sälja av det snabbt som sjutton.

Å andra sidan så är det pengar som är investerade redan och har med största sannolikhet redan ökat i värde.

Om vi tänker oss ett scenario där jag skulle ärva en aktieportfölj (oaktat fonder eller aktier) på säg en miljon, skulle jag då sälja av den och börja investera igen, eller skulle jag byta innehavet till det jag vill ha? För mig är det enkelt. Jag hade bara säkerställt att de är investerade som jag vill och flyttat allt på en gång.

Jag kommer snart hjälpa min pappa att omplacera drygt en miljon som är investerade i aktiedepåer och ISK i diverse olika fonder. Vi kommer sälja av allt, sätta av för skatten från försäljningen från fondkontot och sedan placera allt enligt den risknivå han vill ha.

Man kan nästan likställa detta med en ombalansering eller byte av fond. Om jag har 2 miljoner i en given fond och vill byta till en annan, varför skulle jag då göra det under ett år och inte på en gång?

Man tenderar att över tid förlora mer på att vara utanför marknaden än i marknaden. Som Emil säger, vad gör du om det kraschar halvåret efter att du satt in sista miljonen?

Beträffande skatteeffekter så kan jag inte fördjupa mig i det för jag saknar helt enkelt kunskap om det. Däremot har jag svårt att se att något så drastiskt skulle inträffa de närmaste fyra åren så att staten skulle återinföra förmögenhetsskatten.

Så, om du bor i Sverige och tänker fortsätta med det och dessutom går i pension här, varför inte bara sälja av allt, flytta hem pengarna och investera 60% i aktiefonder och 40% i räntor?

Låter det för enkelt?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det drastiska som skulle kunna hända inom 4 år är att vi får en lågkonjunktur (inte helt oväntat efter om man nu inte tillhör skaran människor som tror på evig högkonjunktur because this time is different) och staten måste finansiera en högre andel arbetslösa och då finns det 2 vägar att gå:

  1) Finansiera det genom ökad inkomstskatt för dom som jobbar som sänker ekonomin genom minskat utrymme för konsumtion samt kredit (kredittillväxt skapar pengar och därmed tillväxt)

  2) Beskattning av kapital som ändå inte skapar någon tillväxt i Sverige då dom flesta med kapital är diversifierade

  FED sa ju också 2 veckor innan finanskrisen att dom inte såg att något drastiskt skulle kunna hända inom den amerikanska bostadsmarknaden. Men nu sitter kanske Indexpatronen på bättre underlag än centralbanken för världens största ekonomi.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebbe
 2. Vit pil

  Tack Indexpatronen. När jag tänker kallt på det så förstår jag att det du säger stämmer. Hela strategin med att investera i globala indexfonder är att hålla sig kvar med det investerade kapitalet på lång sikt, eftersom det inte går att förutse börsutvecklingen.

  Men sedan kickar osäkerheten in och säger ”det kanske går att minimera risken, om du råkar befinna dig inför en nedåtgående period”. Och samtidigt, hur mycket går man miste om man inte har alla pengar inne när börsen rör sig uppåt.

  Det är förmodligen som du säger, att man tenderar att över tid förlora mer på att vara utanför marknaden än i marknaden.

  //David

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad gör du om börskraschen kommer om sex år? Då är du fullinvesterad och riskerar lika mycket som om du investerar allt med en gång och kraschen kommer imorgon.

Om det känns bättre i magen kan du absolut sprida ut det över några år. Men om det känns i magen på det viset så kanske du ska fundera på att ha en del av kapitalet i räntor permanent istället. Alltså gå all in på kanske en 60/40-portfölj. Då hittar du en risknivå som utgår från dig själv och håller långsiktigt istället för stt försöka tajma marknaden.

För övrigt borde den här riskrädslan du har vara ett bra argument för att snabbt sälja av den utländska aktieportföljen. Där har du ju kanske okänd risk och en diversifiering man kan ifrågasätta. Det låter som att du redan vet det logiska men att känslorna spelar dig ett spratt. 🙂

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för kloka synpunkter. Det stämmer, handlingsförlamningen har varit kolossalt, jag har i snart ett år bara tittat på och sett värdet pendla upp 5%, ner 20% från toppen och nu återhämtat till ”bara” -5% jämfört med när jag fick arvet.

  Som du mycket väl gissar har aktieportföljen en mycket hög risk och nästintill obefintlig diversifiering, så jag är väl medveten om att det måste ändras, jag har helt enkelt bara inte orkat samla ihop mina egna känslor. Men det börjar sätta sig, därav att jag bl a vågar försiktigt ställa frågan här som ett första steg.

  Det finns ju flera alternativ liknande ditt 60/40 förslag, ex amortera på huset eller köpa en lägenhet och hyra ut, vad vet jag. Men egentligen är jag ganska säker på att jag vill ha 100% på indexfonder. Och då kommer vi till vad som händer om kraschen kommer om 6 år, eller om 1 år, eller om 10 år. Jag har fortfarande svårt att acceptera att man inte ska försöka tajma börsen, eller åtminstone försöka minimera att man ”tajmar fel”. Jag tror att jag behöver göra några simuleringar med olika investeringstakter (allting nu eller en ”investeringstrappa” över flera år) och börskrasch vid olika tillfällen (1, 5 eller 8 år), för att se hur mycket som jag förlorar respektive missar att vinna för varje scenario…

  Tack än en gång för dina kommentarer, de ger mig en liten knuff på vägen, så att jag vågar göra det jag vet behöver göras först av allt.

  //David

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej David,

Det beslutet måste du ta själv. Gå efter känsla och förnuft. Nordnet erbjuder gratis valutakonton i EUR och USD. Vill du gå in gradvis fördelat på låt oss säga 48 månader kan det kanske vara en bra ide fördela pengarna på SEK, EUR och USD medan man går in med ca. 25 000 kr i veckan. På så sätt har man en diversifierat sig i valutor också. Vid en lågkonjunktur med protektionistiska stormakter (stora ekonomier) kommer det slå hårt mot kronan och Sverige som ett extremt exportberoende land. Vidare vet jag inte i vilket land du har pengarna idag men man skulle kunna tänka sig att Sverige återinför förmögenhetsskatten också vid en sån kris. Då kanske man inte vill ha pengarna i Sverige utan hellre i ett land med låg belåning och stora valutareserver (t.ex Schweiz med sina 800 Miljarder USD istället för Sverige med sina 59 Miljarder US).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det var många gissningar här. Som vanligt på lång sikt kan vad som helst hända.

  Valutadiversifiering får du ju genom att investera i fonder som köper aktier utomlands t.ex. en globalfond. Allt annat lika så stiger de när kronan faller mot valutan de köpt aktier i. För det ändå relativt begränsade kapitalet så låter det som överkurs att hålla på med valutakonton.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Tack Sebbe. Det var en intressant infallsvinkel med valutadiversifiering. Dock tror jag att det borde vara som Kalle säger, att den riskspridningen blir automatiskt när man köper globala indexfonder. Eller har jag fel?

  Just nu är tillgångarna i EUR, men skulle jag välja att växla till SEK, så blir det en engångshistoria och då spelar det inte så stor roll i det långa löpet.

  Så kvar är frågan om ev återinförande av förmögenhetsskatt, vad det nu skulle de kunna innebära. Jag är inte insatt i det, får läsa på helt enkelt.

  //David

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-12 klockan 16:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂