Stort arv
Sök:

Stort arv

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av James

ställde för sedan frågan: Stort arv

Hej alla
Är en egenföretagare (konsult/ingenjör) på 45 år (singel, med 2 barn i tonåren varannan vecka) och det har kommit till min kännedom att jag kommer ärva en ganska stor summa pengar (+10 miljoner).
Jag har alltid varit väldigt ekonomiskt medveten, lever inte speciellt fett, reser aldrig, vrider och vänder på varje krona och är konstant orolig för pengar med tanke på att uppdragen kommer och går i egna företaget och ena månaden kan vara massor av jobb och andra helt dödstyst! Bor i en bostadsrätt (en 6a på 150kvm) som snart är avbetald och har inga andra lån. Letar dock efter ett hus på landet där jag kan både ha hus och min verksamhet :)
Men arvet sätter saker i perspektiv och jag vet inte hur jag ska hantera pengarna för att få mest ut av dom. Jag skulle inte ha några som helst problem att gå ner på halvtid, stressa mindre, eller kanske rent av sluta jobba/jobba ideellt och leva på ”räntan” om det går vill säga. Eller ska man fortsätta stressa på i ekorrhjulet och investera pengarna i något?
Vore tacksam att få lite tips och kanske till vilka man ska vända sig till? Vad hade ni gjort?
Vh James

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hitta en oberoende finansiell rådgivare, en som du betalar kontant för hens tid.

Jag hade investerst på ett sätt så att jag kan leva på räntan, sedan fortsatt arbeta med precis vad jag vill. Grattis till i princip outtömlig ekonomisk trygghet!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Bra svar från Emil.
  Jag vill bara tillägga… Känn dig inte pressad att göra något överhuvudtaget. Låt nyheten sjunka in långsamt och ta gott om tid att tänka ut hur du vill förvalta / använda kaptialet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
 2. Vit pil

  Tack Emil för din input!
  En rådgivare är nog en bra idé!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  James

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Personligen hade jag slagit till på ett hus på landet och levt på räntan av det som är kvar. Men leva på räntan betyder ju någon form av aktieinvestering för att få ut tillräckligt med pengar.

Hur mycket pengar som är kvar om du säljer lägenheten och köper ett hus kan du ju välja själv. Finns ju riktigt billiga hus utanför städerna.

En rådgivare är nog vettigt att prata med. Men skadar nog inte att skaffa sig lite kunskap själv också. Finns ju massor av bloggare som lever på 5-10milj investerat på aktiemarknaden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Kalle! Har 1.5 miljon i bostadsrätten så det täcker en bit av ett hus…
  Ja det får nog bli en rådgivare att prata med. Kruxet är att man ska hitta en bra en :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  James

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Första rådet när man plötsligt kommer över en större summa pengar är: gör ingenting! Och med det menas just det. Sptd ut pengarna på ett par bankkonton så insättningsgarantin täcker och resten i en kort räntefond. Spara 5% för kortsiktigt guldkant de närmaste 2åren. Under den tiden förändra långsamt, gå ner i arbetstid, res, tänk på framtiden etc. Inga förhastade beslut!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Johan!
  Du har helt rätt, jag kommer vara lugn som en filbunke och inte förhasta mig. Är lite av mitt signum, att jag ska gärna ha byxor, hängslen och livrem innan jag tar några beslut. Personen är i livet, men med en dödlig sjukdom så jag är ute i god tid men vill börja planera redan nu.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  James

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-23 klockan 14:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.