Strategi för att växla mellan investera och amortera
Sök:

Strategi för att växla mellan investera och amortera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per Andersson

ställde för sedan frågan: Strategi för att växla mellan investera och amortera

Hej Jan och Caroline och alla andra som följer Rika tillsammans!

Jag har en fundering kring en strategi som jag vill få lite feedback på, och kanske till och med om det går att räkna på ett historiskt utfall.

Strategin är simpel. De månader jag haft en positiv utveckling i portföljen väljer jag att investera mitt fasta månadssparande i min portfölj (exempelvis en av era modellportföljer). De månader jag haft en negativ utveckling i portföljen använder jag mitt fasta månadssparande för amortering.

Ett alternativ kan också vara att byta ut min egna portföljs utveckling till att följa ett index (global inkl utdelning?)

Vad tror ni? Styrkor? Svagheter? Nollsummespel? Historiskt utfall?

Tack på förhand!
Per Andersson

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Bifogar länk till ett av Jans inlägg som handlar om hans tankar kring amortering och ett verktyg för att räkna lite kring amorteringen.

Amortera eller spara?

Räkna på amortering av lån

Min egen tanke är att det inte är något jag själv skulle göra då man, som tidigare kommentatorer skrivit, gör att du köper när det är dyrt så att säga. I slutändan är det dock du som ska sova gott om natten och känna att du är bekväm med din strategi. Ett sätt att slippa ”klumpen” i magen är att sätta upp fondsparandet på autogiro och sedan låta det sköta sig självt vilket brukar rekommenderas på bloggen.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det låter som att du köper fonder när det är dyrt och låter bli att köpa när det är billigt. Eller?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Ja håller med Kim ovan. Egentligen vill man ju göra tvärtom mot vad du beskriver i texten. I ditt förslag köper du ju fonder efter uppgång. Men då vill du ju egentligen sälja. Så kanske att strategin kan ge någonting, om du gör tvärtom. Men oklart om skillnaden mot att t.ex. köra 50/50 varje månad blir särskilt stor.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för era svar!
  Jag är medveten om att jag kommer köpa i stigande trend, vilket betyder att jag kommer köpa på toppen, men också på botten.
  Frågan grundar sig delvis i mitt problem i att hålla fast i min köpstrategi på en nedåtgående börs. Jag är helt enkelt rädd att en ordentlig sättning kommer göra att jag slutar månadsspara på börsen helt.
  Om strategin inte leder till så stor skillnad emot att alltid månadsspara på börsen så kanske en strategi som genomförs är bättre än en strategi som faller vid motstånd.

  Vad tror ni?

  Per Andersson

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per Andersson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-03 klockan 08:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.