Strategi för nybörjarportföljen i en börskrasch.
Sök:

Strategi för nybörjarportföljen i en börskrasch.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus

ställde för sedan frågan: Strategi för nybörjarportföljen i en börskrasch.

Hej allesammans.

Har suttit och funderat på en liten ”strategi” under en börskrasch och undrar bara vad folk tycker om den. Jag vet att man inte kan förutse marknaden och att hoppa in och ut ur börsen (aktiv investerare) blir bara sämre med all sannolikhet.

Vad jag menar här är istället en börskrasch så som IT-bubblan eller 2008 vilket jag tror att vi kommer se snart igen.

Warren Buffet sa ju att ”Never lose money” så min tanke här är att ifall säg börsen sjunker med 10-15% (eller vilken nivå man nu vill lägga sig på) så flyttar man över alla sina pengar till räntefonder som förhoppningsvis inte kommer svänga lika mycket.

På så sätt har jag förhoppningsvis skyddat en stor del av mitt kapital och när kraschen är över så köper man tillbaka dem breda aktieindexfonderna igen.

Den andra saken är att jag fortsätter mitt månadssparande som vanligt eftersom jag då kommer att köpa billigt hela vägen ner. Men tanken är att jag flyttar ut mitt stora ackumulerade kapital och sätter det på ”sidlinjen” så länge. Kanske t.om sätter dem i ett bankkonto.

Detta får man ju ha lite på känn för om man säljer när det går ner 10% och sen visar det sig att det inte var kraschen och priset går upp igen så har man ju gått direkt i den fällan som Jan försöker rädda oss från med att köpa dyrt och sälja billigt.

Men om man har rätt och börsen fortsätter med en krasch på 30-40% så har man ju räddat en stor del av sitt kapital.

Vad tycker ni läsare om detta?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker att du försöker tima marknaden vilket verkar vara omöjligt. Om du följer Warren Buffets råd så kan du knappast ta ut pengarna efter den dipp på 15 %. Då har du ju förlorat pengar.

Frågor du kan ställa dig själv är:

Hur vet du att börsen inte fortsätter rakt uppåt efter en dipp på 17 %?

Hur ska du veta när kraschen är över?

Sen tycker jag egentligen inte det är dåligt att ex ta ut sina pengar om man har satt en gräns på 10-15%. Visst att du riskerar att missa en uppgång men det kan lika gärna vara så som du skriver att du missar en fet börskrasch.

Det är i slutändan dina pengar och du ska göra det som känns bekvämt och det som får dig att sova gott. Varken Jan eller någon annan vet hur du känner. Min uppfattning är att Jan ofta baserar mycket av det han postar på forskning och låååångsiktigt sparande vilket inte passar alla.

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Men är det inte bäst att bara vänta ut en eventuell börskrasch dvs. inte göra någonting? Börsen går ju alltid upp igen. Eller tänker jag fel nu?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nina
 2. Vit pil

  Tack för svaret.

  Förstår vad du menar med att jag förlorar pengar på en 15% dipp och jag säljer så uttrycket om att never lose money kanske blev fel. Men förlora inte lika mycket som du hade gjort om man bara blint tittat på och följt med kraschen hela vägen ner :).

  Det är ju detta som är risken i så fall. Att jag säljer på 15% för jag tror att detta är kraschen och sen går det upp 15% igen. Då har jag förlorat lika mycket som jag hade gjort om man hängt med kraschen i en 30% dipp. Men om man har rätt så skyddar man sig mot en 30-40% dipp och ”bara” tar en förlust på 15% istället.

  Jag är med på att det är mina pengar och att jag bestämmer :). Ville bara höra om vad andra tycker och tänker göra med sin pengamaskin i nästa börskrasch.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
 3. Vit pil

  Hej,

  Om man följer rådet från de gamla mycket erfarna investerare med långsiktighet i tankarna som Warren Buffet och John Bogle så säger de gång på gång att man ska göra så få transaktioner som möjligt. Alltså att man förlorar pengar på att försöka tajma marknaden. Tiden visar att om man bara fortsätter att spara i sin portfölj genom upp- och nedgångar och aldrig ’lämnar’ marknaden tjänar man mest med tiden.

  Med det sagt är det bästa man enligt dem kan göra att balansera om portföljen när marknaden känns som på topp som nu. För när aktiefonderna har stigit så mycket är den gamla fördelningen i portföljen ofta rubbad och då får man effekten av att sälja dyrt och återinvestera pengarna i portföljbalanseringen.
  Det finns många signaler nu att marknaden, särskilt i USA, är ’fully valued’ och många undrar om det kan fortsätta länge till. Faktum är att ingen vet. Men de mest erfarna råder i alla fall att möjligtvis vara lite försiktig och ha lite mer räntefonder i portföljen.

  Om det skulle komma en krasch som 2008 då är det ett fantastiskt tillfälle att köpa aktieindexfonder på rea så på det viset kan man absolut utnyttja tillfället när alla är som mest rädda och toksäljer.

  Mvh. Eric

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eric

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-13 klockan 20:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.