Strategi för ökat månadssparande och klumpsumma under Corona-krisen?
Sök:

Strategi för ökat månadssparande och klumpsumma under Corona-krisen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lea

ställde för sedan frågan: Strategi för ökat månadssparande och klumpsumma under Corona-krisen?

Hej!

Jag är väldigt tacksam för artikeln och poddavsnittet kring huruvida det är dags att köpa nu i börskraschen https://rikatillsammans.se/dags-att-kopa-i-borskraschen/

Dock är det några saker jag inte förstår. Jan ger exemplet att om en sparare har 25k att spara kan hen dela upp det i 18 delar och månadsspara 1/18-del för att inte gå in för tidigt och inte missa botten. Jan säger också att han gjorde misstaget att gå in för tidigt. Samtidigt säger han att det inte är katastrof utan bättre att köpa nu än att missa ”rean” helt. Det nämns dock samtidigt att det kan vara bäst strategiskt att gå in med allt nu (om jag förstod det rätt) men att många inte skulle klara det psykologiskt om börsen går ner ännu mer.

Mycket möjligt att jag missuppfattat men för mig blir det förvirrande. Hur kan det vara bäst att gå in nu på ca -20% även om börsen går ner låt säga -60% innan den vänder? Är det för att ”time in the market beats timing in the market” eller för att undvika risken att missa botten och istället tvingas köpa dyrt?

Om vi strikt utgår från en person strax under trettio, lång investeringshoristont +10 år, med stadig lön i trygg branch, lågt belånad, rejäl buffert och som kan agera rationellt (inte ”freakar ut” och säljer vid börsras) vad skulle rådet vara till en sådan person? Låt säga att denna person kan månadsspara 10k och har en klumpsumma på 30k att investera i dagsläget. Skulle rekommendationen vara att lägga 30k i 100% aktier på Lysa i ett svep idag och löpande spara 10k direkt vid löning utan att försöka tajma nedgångar om -10% som Jan skrivit om? Skulle rekommendationen också vara att öka risken i Lysa-portföljerna till mer aktier redan nu eller avvakta till -30%, -40%, -50% etc. om det skulle gå ner mer?

Och en sista fråga: Om en vill tajma en nedgång/dipp med LF Global indexnära köpt genom LF, går det? Det står att ett köp kan ta 1-7 dagar att gå igenom och då kan ju börsen gått upp igen.

Hoppas ni förstår mina funderingar och kan klargöra för mig vad jag eventuellt missuppfattat.
Stort tack och ta hand om er och era nära.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

När Jan skrev det där inlägget närmade MSCI World -30% YTD och även passerade det, nu är den runt -20.72%. Så köpte man då så var det ~-18% till den historiska botten. Kan gå ned mer.

Om man går rent historiskt så skulle en investering på -30% MSCI world tekniskt sett ha en max drawdown på -18%, det vore som om man hade en 50% aktier 50% räntor portfölj som gav samma avkastning som 100% aktier kortsiktigt. Dvs en dubbelt så stor riskjusterad avkastning på kort sikt. MSCI world hade max drawdown -57.46% runt 2008. https://www.msci.com/documents/10199/178e6643-6ae6-47b9-82be-e1fc565ededb

100 startvärde, 70 slutvärde (-30%). Investering. 70 till 57,4 (-18%) den historiska botten de senaste tiotals åren (ej ekonomisk depression). Allt det här gäller endast för MSCI World index. Dvs en fond som följer det indexet som LF Global eller Avanza Global. (eller delvis Lysa Aktier). MSCI World är 88% av världsbörsen. Köper man Svenska aktier när OMXS30 har gått ned med 30% så investerar man i långt mindre än 1% av världsbörsen (sverige index).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ojdå! Rättelse!
  100 till 70 (-30%) 70 till 42,6 (-40%)! Så istället för max drawdown på -57.46% har man -40%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen
 2. Vit pil

  Tack för info! Dock undrar jag fortfarande om jag skall pytsa in 20k i ett svep nu och maxa mitt månadssparande redan nu (ca 10k i månaden) eller avvakta och spara allt tills eventuell större nedgång och då försöka tajma varje -10%. Samt om jag skall öka andelen aktier på Lysa redan nu (sparar både i hållbart och bred så kan sälja räntedelen i de portföljerna som inte har Spiltan). Självklart kan ingen veta om börsen går ner mer nu och jag riskerar förstås att göra misstaget att missa botten helt och stå kvar med mina 20k när börsen gått upp igen. Tack igen för ditt svar Aen!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lea
 3. Vit pil

  Hej Lea!

  Tyvärr är det bara du själv som kan bestämma hur du ska göra med pengarna, men du kanske ska öka upp månadssparandet och sedan även portionera in dom andra pengarna också över några veckors tid, kanske hade varit en bra idé?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Tack Robin! Det låter som en bra plan. Det känns dumt att vänta på att börsen eventuellt går ner mer innan jag investerar eftersom jag då inte låter pengarna jobba och kanske missar den ”rea” som det ändå är nu.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lea

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-27 klockan 11:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.