Strategi för oss som slutat att spara
Sök:

Strategi för oss som slutat att spara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johnny

ställde för sedan frågan: Strategi för oss som slutat att spara

Hejsan.

Jag har varit mer eller mindre aktiv på aktiemarknaden sedan 1992, och har upplevt mycket av vad du beskiver i dina inlägg. Detta gäller både svängningar på marknaden och banker/finansinstituts egenintresse och jag är beredd att hålla med dig i praktiskt taget allt du har skrivit om detta.

Jag har förstått att du har något inlägg på gång som kommer att fokusera på en problematik som jag jobbar med för egen räkning. Kanske kan mina problemställningar bidra till dina tankar och samtidigt  ge mig lite hjälp i mitt nuvarande omstrukturerings arbete.

Jag funderar på hur din princip med fyra hingar skulle kunna tillämpas på mitt fall som ser ut som följer:

 • Jag är pensionerad med för för liten pension för en bekväm livsstil.
 • Jag har behov av ytterligare 10000 SEK/månad i 10 år och därefter 7000 SEK/månad i ytterligare 12 år.
 • Jag har 1,6 milioner att investera /omplacera.
 • Jag äger en obelånad fastighet där jag kan ta ett hypoteks lån och få loss ytterligare 700000 SEK( som jag också skulle kunna investera. (Lånet är amorterings och räntefritt så länge jag lever, men dess kostnader kommer att belasta dödsboet med lånebeloppet plus styrräntan + 2,5 %, viket inte berör mig).
 • Jag önskar att min plan för förbrukning av kapital samt smart placering skall ha en tidshorisont av totalt 22 år.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för en upplysande och intéressant artikel. Ett imponerande bakgrundarbete som förtjänar en eloge. Det var precis vad jag behövde för att kunna ta nästa steg i min uttagsplan. Tack igen

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny Magnusson
 2. Vit pil

  Tack för de fina orden! Om du använder Lysa så har de dessutom en ganska okänd ”uttagsfunktion” som man kan använda för att automatisera det hela.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Mycket intressant, jag skulle också vilja höra mer om uttagsstrategier. 4% regeln är ganska känd men vad gör man om den inte räcker till?

Jag gjorde en snabb och amatörmässig uträkning med 1,6 miljoner kr i startsumma, räknade på 0,33% värdeökning per månad (=4% på årstakt, statiskt) samt att du tar ut det du nämner varje månad. Slutsumman efter 264 månader blir 156 tkr så det gick alltså ihop.

Jag förstår nog inte hypotekslånet riktigt men om du ”plockar ut” dom där 700 tkr. Då kan du, enligt min andra amatörmässiga beräkning, öka uttaget 2000:- per månad och landa på en slutsumma på ca 980 tkr efter 264 månader att betala av lånet med.

Men det gäller att hitta en nvestering som levererar stabil avkastning, om du tappar mycket värde något år blir kalkylen helt annorlunda.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tillägg ang fyra-hinkar… Jag tänker att det mer än en metod för att räkna ut vilken risknivå man ska ligga på under tiden man arbetar och förhoppningsvis ackumulerar kapital.
  Det går nog att kombinera med en uttagsstrategi men för att applicera det i specifika fall behöver man väl en mer omfattande bild av din ekonomi (inkomsterna och de ”livsnödvändiga” utgifterna).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du säger att du behöver ytterligare 10000kr/mån i 10 år och 7000kr/mån i ytterligare i 12 år men samtidigt har 1,6M att investera.  De två gifterna är fasta?

10000x12månx10år=1200000

7000x12månx12år=1008000

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-13 klockan 14:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.