Strategi för sparande
Sök:

Strategi för sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jan

ställde för sedan frågan: Strategi för sparande

Hej !  Jag har nyligen börjat följa era avsnitt gällande ekonomi och sparande och ofta handlar dom att spara för framtiden och då med en horisont på 20-30 år. Vad jag undrar är om ni har något avsnitt som berör ett tänkande gällande placeringa/sparande om man nu har fått en förmögenhet (i mit fall 8-10 miljoner) och är 60-år. Tänker närmast på risknivå, tillgångsslag mm.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fundera på om det inte vore klokt att skänka en del pengar till folk som behöver pengarna mer än du.

Detta ger en god känsla i kroppen och låter dig sova mycket bättre om natten än om du ska oroa dig över risknivåer mm mm.

Du ska naturligtvis behålla en del pengar för din egen konsumtion. Dessa pengar ska du sätta in på banken och låta dem göra en överföring tex månadsvis till ditt konsumtionskonto. Enklare än så kan det inte vara.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ge gärna bort lite om du känner för det, men bankkonto – på allvar?
  Investera en del i högavkastande aktier som banker o investmentbolag, typ Investor o Lundberg. Lägg en del på 5 olika fonder som indexfonder och någon räntefond. En buffert och lite russelpengar på banken. Amortera ev. ner lån.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anita Törnqvist

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När det gäller att behålla/bevara kapital, och särskilt om du regelbundet ska ta ut av det, blir förutsättningarna lite annorlunda än när du håller på att spara med lång tidshorisont.

Nu blir volatilitet och s.k. ”Sequence of return risk” ihop med enskilda ovanliga stora nedgångar dina främsta fiender.

Jag skulle rekommendera en väl diversierad portfölj både gällande tillgångsslag, geografi, osv.

Att sätta alla pengar på sparkonto är inte heller riskfritt med tanke på inflationsrisk.

Rika Tillsammans-portföljen eller en bred portfölj med global spridning och både aktier, långa räntor, Guld, kanske lite fastigheter och en relativt stor andel kortränta eller sparkonto (15-35%?) kan vara en bra utgångspunkt för dina funderingar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är ändå så pass mycket att det kanske är värt att anlita en oberoende finansiell rådgivare?
  Jan brukar tipsa om ett par stycken.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 2. Vit pil

  Jan kan du ge tipsen på oberoende finansiella rådgivare igen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva Forsberg
 3. Vit pil

  Mejla mig på janATrikatillsammans.se för att få info om de oberoende rådgivarna så gör jag en personlig introduktion också. Det brukar bli bäst så. 👍

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-10 klockan 12:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.