stress att se röda siffror
Sök:

stress att se röda siffror

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carina

ställde för sedan frågan: stress att se röda siffror

Hej

Är relativt ny på att investera mina pengar. La in en rejäl hacka på Globala Barnportföljen. Ser efter några veckor en massa röda siffror och stor nedgång av mitt kapital. Alltså hur ska man göra? Antar att detta är helt i sin ordning att det går upp och ner. Bäst är kanske att inte följa innehavet så noga, i alla fall om man själv inte har kunskapen och erfarenheten av att analysera och dra någon slutsats om nedgångarna. Kanske ska gå in och kolla av mer sällan? men det känns ju jättemärkligt också. Enbart sparkonto kanske passar mig bättre. Hur gör ni mer erfarna? Is i magen…? Är ju ett långsiktigt sparande, men om jag fortsätter se hur mycket jag förlorar på kort tid så får jag ju panik….

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En sak man kan påminna sig om är att om man har pengarna på sparkonto med 0% ränta förlorar du GARANTERAT pengar nu när inflationen ligger kring 2%. 100 kronor idag motsvarar 98kr om ett år när inflationen är 2%. När du investerar så kan det svänga, det är inget konstigt. Men på sikt är tanken att det ska öka och du slipper inte bara förlora pengar via inflationen, du kan även tjäna mer.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag brukar fokusera helt och hållet på mitt månadssparande och sparkvot och inte alls på värdet av mitt kapital. Samtliga pengar som jag investerade får väl ligga kvar där och blir lite mer eller mindre värd över tiden… (helst mer självklart haha).

Jag sparar långsiktigt (10+ år), kör fullt ut på buy-and-hold och vet att det kommer bli bra i längden oavsett de röda siffrorna som kan dyka upp. Jag minns att jag läste något annat vettigt på denna sida: går värdet upp så är det lätt att bli glad att sitt kapital blev högre. Har värdet gått ner så kan man (försöka) bli glad att man denna gång kan köpa lite billigare med sitt månadssparande.

Förmodligen borde du, precis som du själv skriver, inte titta så ofta om du så lätt chockas av värdeminskningar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Globala Barnportföljen har en tidshorisont på 10 år eller mer. Månadsspara och ombalansera varje år och återkom 2028 och meddela om du har röda siffror då också.

Om du efter några veckor får småpanik har du alldeles för hög risk i förhållande till din riskbenägenhet.

GBP är inte magi. Den kommer inte alltid gå upp, utan den kommer svänga och det skriver Jan om ofta. Av den anledningen så MÅSTE man se det på 10 år eller mer.

Så, antingen fortsätter du månadsspara och ombalanserar varje år, eller så byter du strategi. kan låta hårt, men så är det.

Vill du slippa ombalanseringen också så sätt pengarna hos Lysa och månadsspara. Det har jag gjort och jag har inte tänkt titta där förrän jag kommer behöva några av pengarna. Eftersom Lysa ombalanserar automatiskt och väljer fonder åt en så finns inget behov av att titta på hur det går. Däremot är jag säker på att det kommer gå upp över tid.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vet inte om detta hjälper..fungerar för mig dock.. jag blir glad när börsen går ner för jag kommer ju spara mer senare, dvs intalar mig att jag kommer tjäna på det när det går upp. Jag menar om man ser barnsparandet på 10år eller mer så blir ju det sparade månadsbeloppet bra mycket mer, så om en börskrasch skulle komma dag ett skulle det ju bara vara bra då chansen på rekyl uppåt ökar rätt rejält..

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kika in den här guiden, den listar massor med knep på vad man kan göra om man känner sig stressad vid dålig ekonomi.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-04 klockan 11:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.