"Stressad" av alla nya fonder/trender
Sök:

”Stressad” av alla nya fonder/trender

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av K

ställde för sedan frågan: ”Stressad” av alla nya fonder/trender

Hej på er vänner!

 

Detta kanske är ett lite löjligt inlägg i vissas ögon men jag skriver ändå. Jag är otroligt engagerad i min privatekonomi, börsen och investeringar. Dock är jag absolut ingen expert utan jag försöker snappa upp det bästa av olika världar, tex rikatillsammans, petrusko, hernhag, olika konton på instagram med mera.

 

Jag är supernöjd med mina långsiktiga investeringar. Har båda en utdelningsportfölj med mina favoritinvestmentbolag som grund där jag fyller på regelbundet. Fastighetsaktier och axfood också en större del i denna portfölj.

 

Sen har jag även en pensionsportfölj som jag också utformat med stor omtanke, utan att gå in på detaljer består den bl a av avanza global (40%), tin ny teknik (5%), spiltan aktiefond invbolag, småbolag mfl.

 

NU till min fråga/rubrik: jag känner ett behov av att alltid vara med/hoppa på tåget i det nya. ”detta kan bli bra”. ett exempel är TINs nya fond ”tin wolrdtech” som alla hypar om. jag vill ju också hoppa på tåget egentligen men man har dels inte hur mycket kapital som helst att investera i, och man kan inte heller proppa sin portöflj med hur mycket innehav som helst.

 

Hur hanterar ni all ny information och alla nya investeringsmöjligheter? Eller kanske är ni inte lika uppdaterade som mig (på gott och ont!)

 

MVH K

Det finns 8 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Det är så man ska göra när man gör som du . Inte bry sig om index. Bara köpa /sälja och vara övertygad att man har lyckas bättre än index utan att veta det säkert. Då kan man lika väl köpa /sålja rena aktier då man kan tjäna ännu mer pengar på det ochslippa betal 1,8% i fond avg. Tajma börsen är inte lätt sport och nästan omöjligt långsiktigt. Men det finns säkert någon % som lyckas med det. Oddsen är inte så hög men det går. Det går vinna på bingo lotto men även där är oddsen så låg att majoriteten betalar för en vinnare. Det är kul när man lyckas få mer i avkastning,men 98% som misslyckas tajma börsen är inte lika roligt. Lycka till med investeringar.

Mvh.jack

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej K!

Jag tycker precis som du att det är spännande samt att det kommer mycket nytt. Sen har man även sina favoriter som man håller hårt om och gärna vill vara lite överviktad i. Men det jag gör är att hålla mig till min investeringsstrategi. Dvs även om det finns fonder/aktier som jag gillar lite extra så håller jag mig till strategin och låter inte min nyfikna sida ta över. Sedan gör jag inte allt för mycket ändringar utan låter det laget jag har få spela i ett år innan jag ser över och eventuellt byter ut någon spelare om jag så önskar. Men då är det enligt tidsplanen i min strategi och då känner jag att det är ok :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  När en ”trend” blir ett fondtema är det ofta redan för sent. Tycker fondutbudet är märkligt då majoriteten av alla fonder inom samma tema leker följa john för att inte hamna fel mot ett jämförelseindex. Fegt!

  Ta till exempel Latinamerikafonderna. Oavsett vad jag väljer kommer jag inte ifrån att 65-85% av fondens innehav är Brasilien. Varför vågar ingen testa något annat? Jag vet att de andra börserna är mindre men tänk vad häftigt med en fond som bestod av 20% Mexico, 10% Argentina, 10% Chile, 5%Panama, 5% Costa Rica och sedan i länder som Belize, Uruguay, Honduras, Ecuador, mfl

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Pb Bengtsson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

jag är på samma linje som dig, väldigt lätt att man dras med. ju längre man håller på med investeringar, desto duktigare blir man kanske på att hoppa på/av olika trender eller lyckas navigera i bruset. men jag tror att det är oerhört lätt att hamna snett om man är sist på bollen och inte är tillräckligt informerad. folk som håller på med tesla och evolution gaming nu tex. många tjänar enorma summor på detta, och det är såklart extremt roligt om man bara lyckas behålla pengarna man tjänar.

Man väljer engagemangsnivå själv och har man tid och intresse att hålla sig uppdaterad så kan man nog göra bra pengar.

Jag känner inte att jag har den tiden och jag tycker det är för stor risk att hamna snett, men jag är nybörjare också med bara 3 års erfarenhet.

min strategi är enkel. jag tror på aktiemarknaden på lång sikt (så klart) så jag utgår ifrån en neutralt viktad marknadsportfölj som följer MSCI ACWI, sen har jag anammat RT tänk om ”lekhinken” där jag spekulerar endast med 10% av kapitalet och överviktar det jag tror på just nu.

tin ny teknik hamnade här pga jag inte kunde stå emot hypen, så portföljen består av 80% ACWI + 10% tin ny teknik + 10% SEK sparkonto. jag har valt att inte övervikta Sverige specifikt då vi bara utgör 1% av det totala börsvärdet.

jag jämför mig inte med andra. målet är att spekulationen ska överträffa ACWI långsiktigt, inget annat.

 

sen här kan man ju närma sig strategin på ett par olika sätt. hur duktig är jag, vill jag spekulera med mer eller mindre pengar? jag har råd att förlora 10% tänker jag om jag skulle ha fel.

När jag gör så här så skiter jag nästan i alla trender och hyper och jag nöjer mig med vad marknaden ger mig. det är definitivt ingen idiotsäker plan. mellan sommaren 2000 till sommaren 2014 var avkastningen +/-0 för SPP Aktiefond Global A tex. som är hyfsat lik ACWI.

du har bara fått en CAGR på 4% senaste 20 åren på MSCI ACWI. och senaste 20 åren har SPP Aktiefond Sverige A haft en CAGR på 5,5%. så den perioden hade det lönat sig att ha lite home bias. Många här på bloggen rekommenderar ändå bara 20% Sverige. och 80% acwi + 20% sverige hade givit 4,3% CAGR 2000-2020. Frågan är om den lilla 0,3an är värt besväret med ombalansering, ont i magen, oro, gör jag rätt eller fel osv?

jag tyckte inte det.

branschfonder är livsfarliga också. swedbank ny teknik var ner -92% från mars 2000 till maj 2003. sen repade den sig och det blev mycket bra till sist ändå. men det visar ändå på risken. och enskilda bolag är såklart ännu värre där man kan gå i konkurs.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag en vanlig marknadstajmare vet att det kommer att vända. Med den utveckling som Swedbank Robur Ny Teknik haft den senaste tiden kommer det att vända. All erfarenhet tyder på det. När vet ingen!

Du pekar på att volativa fonder har dalat x %. Visst är det så. Kom ihåg att detta inte sker på 1 dag eller 2. Det finns tid att reagera. Senaste börsraset tog det en månad innan raset bottnat. Du hade hunnit sälja i god tid innan även om du tappat några %. Hade du suttit still i båten hade fallet kunnat bli 40 % eller mer. Visst börsen har återhämtat sig sedan raset bottnat ut. Men hade du sålt och köpt tillbaka hade du lätt kunnat göra en ordentlig vinst.

Är du lite intresserad och följer utvecklingen på börsen kommer du att vinna stort över de som sitter stilla i båten och väntar på att index ska vända upp så dom kan sova gott igen. Vi marknadstajmare sover gott eftersom vi själva påverkar vår situation. Det är vi som bestämmer när vi ska sälja och köpa. Sitter du still i båten kan det ta 20 år innan du står på plus igen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  ”Vanlig marknadstajmare…” försök inte vara så ödmjuk, man ser ju på en gång att du har talang. Du kommer att gå hur långt som helst! Kom ihåg att det var jag som sa det, när du får din första golden buzzer.
  https://shortaudition.com/copy_Talang-2021

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Inte lätt Jack men artikeln är ju tendensiös. Den belyser extremfall.

När man får börsfall som i februari/mars så säljer man inte på botten. Det tog en månad från topp till botten. Hade du sålt efter en vecka så hade nedgången varit 10 % inte 40 %.

Hade du köpt tillbaka 1 månad efter botten hade du missat 15 % av uppgången från botten.

Netto hade det blivit en vinst på 10 – 15 %.  Det motsvarar 2 års börsuppgångar (i snitt).

Ett sådant agerande skapar pengar, men också mycket tillfredsställelse.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hur visste du att du inte sålde på botten? Och hur vet du att du inte råkar sälja på botten nästa gång? Jävligt fett om du kan förutse börsens rörelser.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Eric Sjögren

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Låter som att du är väldigt lättpåverkad av hypen. Hype är lika tillförlitligt som reklam. Låter alltid bättre än vad det är.

Gå in för att göra din egen analys av nya grejor och se om det verkar stämma in på din Investeringsfilosofi.

Var jäkligt tydlig med vad som ska vara uppfyllt för att hamna i din portfölj.

Se det som en möjlighet att lära dig mer om ekonomi på djupare nivå än vad som skrivs i ekonominyheter.

Du lider av FOM, fear of missing out. Det gör dig till en sämre investerare. Jobba på det.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Eric

Nej jag visste inte att jag sålde på botten. Läs ordentligt vad jag skriver innan du kritiserar. Jag sålde när den gått ner en vecka. Jag köpte tillbaka ca en månad efter botten.

Börsen går ner som en hiss men går upp som en trappa. Det är viktigare att hänga med och sälja av än att köpa. Jag säljer alltid av 50 % och avvaktar sedan ett tag. Fortsätter det att gå ner så åker resten också.

Du får sluta att upprepa mantrat att det inte går att sälja och köpa fonder i takt med börsens fluktuationer. De flesta som tjatar om detta har inte provat. Jag har provat och tjänat mycket jämfört med indexföljarna som sitter still i båten.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag är nog inte den enda som påpekar att marknadstajming är klurigt. Det finns långt mycket mer kunniga människor och forskare som gör det jobbet åt mig (samt hela syftet med denna sajten som du hänger på). När det vi lär oss från Jan, Kahneman, Bogle och Buffet är en sak så är det klart det ifrågasätts när du menar att det är busenkelt att slå dessa råd genom att bara sälja ”innan botten” och köpa tillbaka innan samma nivå.

  Har du en Shareville så det går att följa utvecklingen på din portfölj? :) Det är ju alltid spännande att se hur utvecklingen sett ut för de som lyckas med tajming på lång sikt. (obs, helt seriös, ärligt talat nyfiken, kul om det går att lära sig och få sina tankar utmanade)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eric

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur längre har du gjort så? Hur många år slagit branch teknik index? Du kan inte jämföra dig med globali index,

Mvh.jack

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag är en marknadskramare …hållt på länge … bryr mig inte om index …köper och säljer fonder.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

det låter så enkelt. Men när ska man känna sig övertygad om att det ska fortsätta ner/upp. Tex Avanza global försökte vända 5 gånger och sen 6e gången så vände trenden (Corona), Trenden kunde lika bra ha vänt på 2a eller 3e försöket, just där du sålde?

samma sak att du köpte en månad från botten. Hur blev du övertygad om att det skulle upp igen där? När alla snackade om sucker rally, bull trap osv. Då gick du all in med hela kapitalet?

kunde lika bra vänt ner en runda till, vem vet vi kanske fortfarande är i en fälla och ska ner mer. Det ser ju verkligen inte så bra ut i världen med arbetslöshet men börserna förväntar sig att vinsterna ska fortsätta.

Stort grattis den som klarade timingen. Känns som en enormt osäker strategi och så jäkla lätt att hamna snett.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nej inte all in med hela kapitalet. Det gör jag aldrig. Det handlar om att successivt sälja/köpa. Jag handlar max 50 % åt gången både vid sälj och köp.

Man kan aldrig vara säker på vilket håll det går, upp eller ner. Det är det som gör detta spännande och stimulerande när man lyckas. Det är inte alltid det går som man hoppats, men med lite feeling kan de ge tillräckligt med pengar för att man ska fortsätta.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

varje gång någon minskar sin allokering till aktier och ökar sin allokering till räntor så är där någon som ökar sin allokering till aktier och minskar sin allokering till räntor.
det är ett slutet system.
En kommer ha rätt, en kommer ha fel.

100% aktier är den bästa långsiktiga strategin så länge man inte gör några beteendemässiga misstag. Eller t.o.m. 100% aktier med hävstång är den bästa långsiktiga strategin så länge man har någon som kan baila ut en på botten och man kan betala tillbaka senare.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-07 klockan 22:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.