strukturera sparande enligt 4 hinkar
Sök:

strukturera sparande enligt 4 hinkar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper

ställde för sedan frågan: strukturera sparande enligt 4 hinkar

Hej!

 

Jag och min fru är båda 37 år gamla och vi har två barn.

 

Min fasta inkomst är 65 000 i månaden och utöver det sätts 9500 av i tjänstepension via min arbetsgivare. Jag har även en bonus varje år som inte är pensionsgrundande som hamnar på cirka  5000 i månaden så min totala månadsinkomst är cirka 70 000. Jag har möjlighet att löneväxla ytterligare till pension och vi har avtal med 0.10 % avgift på kapitalet utöver fondavgifterna

 

Min frus fasta inkomst är 36 000 i månaden och utöver det sätts 1 200 av i tjänstepension.

Hon har en bonus som inte är pensionsgrundande som brukar landa på 14 000 i månaden så hennes totala månadsinkomst är cirka 50 000

Båda jag och min fru har tre månaders uppsägning och inkomstförsäkring

 

Vi bor i stockholm i hus värderat till 7 000 000 och har 2 700 000 i lån.

Huset är i hyggligt skick men vi har ändå räknat med att vi under en 10 års period kanske vill renovera för max 1 000 000.

I ett worst case scenario skulle vi även kunna hyra ut en del av huset för 10 000 i månaden och ändå få plats hela familjen.

Vi har inga bilar och inga övriga lån

Våra totala kostnader per månad är cirka 30 000 exklusive fond för renovering.

 

Vårt totala sparkapital är idag cirka 1 000 000.

 

Vi är inte materialistiska och det ända vi kommer på att spara till är på lång sikt att vi vill kunna hjälpa barnen med bostad.

Vill gärna få tipps med att sätta upp en 4 hink strategi.

Är relativt intresserad av aktiemarknaden men vill i största mån ha ett långsiktigt och enkelt sparande.

Bör jag löneväxla en del?

Ska vi amortera av mer på bolånet?

Hur mycket bör vi ha i buffert?

Hur ska vi fördela månadssparandet?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jesper!

 1. Att löneväxla är väldigt förmånligt om man vill spara till pensionen, så är det mer pengar till pensionen du är ute efter så tycker jag absolut att du ska löneväxla mer.
 2. Ni har inte så hög belåning alls, ca 38%, så jag hade inte försökt amortera ned mera, hellre spara/investera mera.
 3. En buffert för ett hus och en 2 barns familj skulle jag väl säga någonstans runt 75 000kr, finns även en uträkning i ”Fyra-Hinkar-Strategin”.
 4. Om du ska följa strategin slaviskt så ska först Bufferten fyllas, sedan mellanrisken och till sist den passiva.
  Men eftersom ni har 1 000 000kr i sparkapital så kan ni troligtvis fylla bufferten och mellanrisken, så allt sparande kommer då hamna i passiva och eventuellt lite extra sparande till renoveringar framöver?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  hej Robin! tack för svar. Ok tänkte använda Lysa enligt 4 hinkar så hur mycket ska jag då lägga i mellanriskhinken med 60% aktier 40%räntor? är det för mycket med 9 000 000? I och med att vi sparar på lång sikt kanske jag borde löneväxa 10 000 eller i månaden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jesper
 2. Vit pil

  Det är absolut för mycket i mellanrisken skulle jag säga, enligt modellen fyra hinkar strategin så ska det vara ca 3-7 års utgifter minus inkomstförsäkringar samt A-kassa, så du kommer nog landa på väldigt mycket mindre om du räknar på det!

  Löneväxla är absolut något du borde kolla på, väldigt förmånlig sparform som kommer gynna dig i det långa loppet! Jag hade löneväxlat så mycket som möjligt och hellre skippat privata sparandet om jag hade behövt välja. Men såklart inte ner under brytpunkten!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-16 klockan 13:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.