Strukturerad fonddata, webscraping, CSV, etc.
Sök:

Strukturerad fonddata, webscraping, CSV, etc.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rickard S

ställde för sedan frågan: Strukturerad fonddata, webscraping, CSV, etc.

Har någon där ute tips på hur man kan få tillgång till fonddata på ett strukturerat, gärna automatiserat sätt?

Jag tänker om man kunde komma åt data från t.ex. Morningstar eller Avanza för att få ut: avgift, kursutveckling, rating, risk, sharpekvot, hållbarhet, etc. så att man kan använda detta för att jämföra större mängder fonder själv och testa olika portföljer i Excel eller Google Sheets.

Metoder jag kan tänka mig på rak arm:

 • Automatiska: t.ex. genom webscraping eller Google Sheets IMPORT-funktioner. Om det finns strukturerad data online ska det gå att få ut.
 • Manuella: t.ex. att man laddar ner en CSV, XLS eller textfil som innehåller datan för att sedan klistra in i sin arbetsbok.

M.h.a. funktionen GOOGLEFINANCE kan man ju få fram data om aktier och valutor, men jag skulle alltså gärna hitta något smart för (svenska) fonder.

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tyvärr, jag har kollat på det men inte lyckats i någon vidare utsträckning. Man kan köpa datan men det är snordyrt.

Netfonds.no är ganska generösa med data:

Där kan du välja ”Historikk” i en av rullistorna och få ut det i CSV-format.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vill bara tillägga att skrapa Avanza (säkert nordnet också) är inte tillåtet. Byggde själv en ”robot” som skulle skrapa lite info jag var ute efter, men upptäckte detta i användarvillkoren. Nu verkar det dock som om man kan fråga om tillåtelse. Om jag inte minns fel så kunde man förr få tillgång till deras API för några hundralappar i månaden, men nu verkar det som om man bara behöver be om tillåtelse, och sen kanske man kan skrapa.

  https://www.avanza.se/sakerhet-villkor/anvandarvillkor.html

  ”Som besökare och användare av sajten accepterar du det faktum att det är otillåtet att använda alla former av robotar, spindlar, scrapers och andra automatiska verktyg (med undantag för större sökmotorer såsom Google, Yahoo! och motsvarande) utan ett skriftligt medgivande från vår sida.”

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Talade med Jan om detta nyligen. Svaret är tyvärr inte. Däremot har jag hittat ett sätt att kringgå problemet. Många fonder i Sverige följer index från MSCI. Historiken kan laddas hem i Excel-format från MSCI på https://www.msci.com/real-time-index-data-search. OBS: kräver Flash. T.ex. Länsförsäkringar Global Indexnära följer indexet MSCI World Net.

Historiken kan sedan konverteras till .csv och laddas upp på https://www.portfoliovisualizer.com. Där kan man räkna Sharpe, standardavvikelse etc.

MEN. Indexen är i USD. Jag lyckades INTE konvertera USD NAV till SEK av någon anledning. Mina värden blir fel när jag jämför med Avanza. Använde mig av följande formel i Excel:

Index i SEK = (Index_nya/index_gamla)*(växelkurs_nya/växelkurs_gamla)*100. Dvs. om basvärdet är 100.

Ändå blir det av någon anledning fel. NAV i SEK stämmer på kanske 3-4 år, men på längre tidsperioder spårar värdena ur helt. Tyvärr fast här. Det går förstås titta på indexen i USD, men det blir ju inte helt korrekt då.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Gör såhär:

 • Googla ”Avanza API”
 • Första träffen: https://github.com/fhqvst/avanza
 • Detta fungerar
 • Det är inget för nybörjare, du behöver vara utvecklare

Själv har jag ett program som i slutet på varje dag går in på avanza, laddar mitt nuvarande innehav i mina olika portföljer, sammanställer alla kurser som jag innehar, hur mycket likvid som finns, etc, och sammanställer i min databas. Där finns även information från alla mina andra (icke-avanza) investeringar. För de system som saknar vettigt API har jag istället en webscraper som suger ut allt och skickar in till samma databas. Jag använder även appen Tink. Därifrån går att få exporter, som jag ockå laddar in. På så sätt får jag alla mina banktransaktioner på mina 4 olika banker inklusive information om bolån etc (faktiskt även information från just avanza). Från databasen sammanställs sedan fina månads och årsrapporter för alla mina investeringar :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Erik! Du skriver att du exporterar data från Tink. Hur gör du då? Jag har letat i appen, men hittar ingen sådan funktion. Googling gav inga ledtrådar heller.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Edvard

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Rickard,

Jag har utvecklare som kan scraping. Vi skulle kunna titta på det. Du kan nå mig på info@kopparkoket.se

 

Jag hoppas det är ok att göra reklam för sig själv. Annars får ni ta bort inlägget.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-07 klockan 14:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.