Strukturering av fonder
Sök:

Strukturering av fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Petter

ställde för sedan frågan: Strukturering av fonder

Hej.

Har nyligen blivit intresserad av att spara pengar både inom en 10/15 års period samt till pensionen. Har tänkt att göra detta i indexfonder/aktiefonder(beroende på vilket som är bäst för mig). Jag har idag redan två fonder hos Handelsbanken. Den ena är en aktiefond (Handelsbanken Multi Asset 100) och den andra är en svensk indexfond (Handelsbanken Norden Ind Criteria A1). Bägge fonderna har jag ej valt själv utan det är fonder som mina föräldrar har sparat åt mig under min uppväxt.

Min fråga är då till er kära sparare.

Ska jag sälja av och byta aktiefond till SPP Aktiefond Global(eller likvärdig aktiefond) eller stanna kvar trots den höga avgiften på 1,63%? Desamma gäller även för indexfonden. Ska jag spara indexfonden och köpa ytterligare en fond till ex en global fond + en tillväxtfond i Asien? Eller ska jag sälja rubbet och börja om på ny kula? Om jag säljer allt och flyttar pengarna, hur blir det med avgifter och ränta på ränta effekten?

Mitt upplägg som jag tänkt mig lyder så här. Avsätta 2000kr i månaden till sparande fördelat på 2 indexfonder, 1 tillväxtindexfond, 1 aktiefond.

SPP Aktiefond Global  15%

Länsförsäkringar Global Indexnära 50%

Handelsbanken Norden Ind Criteria A1 20%

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 15%

 

Mvh.

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Petter!

 1. För att göra det lättast för dig själv i ditt sparande och även billigast, så rekommenderar jag att du säljer dina gamla fonder, flyttar över pengarna till Avanza och gör en ny portfölj där med billigare fonder.
 2. Som du skriver nedan hade du tänkt 2 ”indexfonder”, vilka typer av index vill du följa? Då en indexfond kan egentligen följa vilket index som helst.
 3. Den ”aktiefonden” du är ute efter, vad är det för exponering du vill ha med den?
 4. Läs gärna dessa artiklar om sparande och olika portföljer så kommer du ha mycket mera kunskap:
  ”Fyra-Hinkar-Strategin”
  ”Nybörjarportföljen”
  ”Globala Barnportföljen”

Hoppas detta svarade lite på dina frågor!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Indexfonder och tillväxtfonder är aktiefonder. Och en tillväxtfond kan vara en indexfond. Jag rekommenderar att du läser på om privatekonomi i lugn och ro innan du tar några beslut. Börja till exempel med boken på länken, den är slutsåld men kanske finns på biblioteket.
Lycka till
/Kim (enkel-ekonomi.blog)

https://www.bokus.com/bok/9789186697082/goda-rad-om-fonder-sparande-pensioner/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tackar för tipsen.

  Ska läsa både länkarna från Robin samt boken.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Petter
 2. Vit pil

  Låter som en bra plan!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tackar för tipsen.

Ska läsa länkarna samt boken så inga misstag begås

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-03 klockan 00:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.