Student som behöver hjälp!
Sök:

Student som behöver hjälp!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Student som behöver hjälp!

Hej!

Tanken är att jag ska investera 500 kr i månaden (sparhorisont på 4,5-5 år) i ett ISK i fonderna LF global indexnära samt Spiltan räntefond Sverige 50/50. Enligt mina uträkningar utifrån avanza kommer vinsten ungefär att ligga på 10 000 kronor. För mig känns det ganska lite vilket gjorde att jag tappade motivationen lite. Dock är jag ju medveten om att är mycket pengar med tanke på att det är pengar som växer utan att jag aktivt behöver göra något.

Det är nämligen så att jag sparar hela min lön som ligger på ca 6000-10000 i månaden och använder endast CSN bidraget varje månad så jag skulle rimligtvis kunna spara mer i månaden. Jag har även ett buffertsparande på 60 000. Anledningen till att jag ”endast” sparar 500 kronor i månaden är för att jag är osäker/rädd och tycker att allt detta är läskigt. Tanken är att jag ska spara ihop pengar till en kontantinsats i framtiden då jag tar examen om 4,5 år.

Så det jag undrar är: Borde jag investera mer pengar i månaden för att det ska kännas lönsamt? Har jag räknat fel i uträkningen på vinsten? Min tanke är att jag använder de pengarna som jag sparat från lönen under min utbildning till en kontantinsats och låter fonderna fortsätta växa i 10 år och framåt istället.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anna!

Ju mer du sparar, desto mer har du möjlighet att få i framtiden såklart. Samtidigt så ska du kunna sova gott om natten. Om du inte läst den rekommenderar jag denna artikel, som handlar om hur man ska fördela sitt sparande: https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

Hur mycket pengar det kan komma att bli kan du se här: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Hälsningar
Elin

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-28 klockan 10:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.